• 2

Emirati zainteresovani za srpsku vojnu robotiku: Mali Miloš im zapao za oko

Srbija predstavlja svoju namensku industriju na sajmu besposadnih robotizovanih platformi "UMEKS 2022" u Abu Dabiju

  • 2
SAJAM NAORUZANJE PARTNER2021 Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović izjavio je za Tanjug da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) postoji interesovanje za besposadnu borbenu platformu Mali Miloš koja je proizvod kompanije Jugoimport SDPR.

Miloradović predvodi delegaciju Ministarstva odbrane koja učestvuje na sajmu besposadnih robotizovanih platformi "UMEKS 2022" u glavnom gradu UAE Abu Dabiju.

"On je već neko vreme od interesa ovdašnjim oružanima snagama i vozilo je trebalo da bude predstavljeno na sajmu, a onda su donete odluke da, umesto da bude na sajmu, direktno dođe na testiranje, tako da je to po našem mišljenju bolje, pošto je testiranje za potrebe korisnika korak više ka ostvarenju komercijalnih rezultata", rekao je Miloradović.

Naglasio je da je Srbija napravila značajne korake u razvoju, proizvodnji i opremanju besposadnih platformi, pre svega domaće potrebe i napravila značajne korake u razvoju bespilotnih letelica u saradnji sa stranim tehnološkim partnerima.

"Pošto je to oblast naoružanja koja će dominirati u neposrednoj budućnosti i u vojnim tehnologijama i rezultiraće promenom organizacije oružanih, pa i kod nas, mi nemamo namere da zaostajemo u tim naporima", rekao je Miloradović.

On je naglasio da je Ministrstvo već opremilo naše vazduhoplovstvo određenim brojem borbenih bespilotnih letelica.

"Završen je zajednički razvoj sa partnerom iz Kine našeg borbene besposadne letelice Pegaz i to sa uspešnim gađanjem u dnevnim i noćnim uslovima vođenim raketama na dometima preko pet kilometara.

Očekuje se posle ove faze potvrde kod nas i posle integracije sa našim zemaljskim sistemima da se počne serijska proiuzvodnja tog vazduhoplova najverovatnije u fabrici ''Utva''", najavio je Miloradović.

Dodao je da je već u serijskoj proizvodnji naš besposadni mali izviđački vazduhoplov Vrabac.

Podsetio je da je na više vežbi već demonstirana upotreba ove platforme i koordinacija dejstva specijalnih jedinica i takve prlatforme, što su rešenja na kojima se radi i u najrazvijenijim armijama.

"Očekujem da će do sredine ove godine da bude uvedena u naoružanje sledeća vezrija ove platforme sa dosta ozbiljnijim paketom naoružanja, većih borbenih mogućnosti. U svakom slučaju Srbija, Ministarstvo odbrane, odbrambena indusitrija i planeri u Generalštabu rade na toj tehnologiji budućnosti", istakao je Miloradović.

Ocenio je da u rešavanju takvih zadataka ima delova koji su preveliki zalogaj u ovom trenutku za našu obrambenu industriju i naše razvojne institute da bi mogli za kratko vreme sami da ih savladaju.

On je na čelu delegacije Ministarstva odbrane koja učestvuje na sajmu besposadnih robotizovanih platformi i tehnologija "UMEKS 2022" koji se održava u Abu Dabiju.

Potpisan ugovor za izvoz municije valjevskog Kurušika u UAE

Domaća kompanija Jugoimport SDPR i EDGE grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su na pomenutom sajmu potpisali ugovor o prodaji značajne količine municije, rekao je ranije Miloradović.

Ugovor su potpisali koordinator u Jugoimportu Tijana Konić i predsednik klastera za rakete i oružje grupacije "EDGE" Hamad al Marar.

"Ugovor se odnosi uglavnom na izvoz proizvoda holding kompanije ''Krušik'' iz Valjeva, što će značajno doprineti upošljavanju kapaciteta ove fabrike u naredne dve godine i pripreman je više meseci, a odnosi se ne samo na isporuke gotovih proizvoda nego i na transfer tehnologije i zajednički razvoj", rekao je Miloradović.

Dodao je da je to uvod u višegodišnju saradnju u koju treba postepeno da budu uključene i druge kompanije odbrambene industrije sa svojim proizvodima.

On je rekao da je značajna vrednost potpisanog ugovora, ali da može da otkrije koji je iznos u pitanju.

Miloradović je rekao da su na sajmu UMEKS prisutni svi najvažniji svetski proizvođači robotizovanih besposadnih platformi i da se uz nekoliko interesantnih noviteta moglovideti kako se brzo napreduje u toj oblasti vojne tehnologije.

"Srbija ima bar desetak godina strateški pozicioniran nastup u UAE. Vojnotehnička saradnja je veoma razgranata i višeslojna i obuhvata, osim prodaje naoružanja za koju su ugovori dosad premašili pola milijarde dolara, još zajedničke razvojne projekte, zajedničku proizvodnju naše i emiratske industrije i širok spektar starteških projekata", rekao je Miloradović.

Istakao je da je Srbija iškolovala sadašnju elitu inženjera koji sada u vojnoj indsutriji UAE vodi najznačajnije projekte koji se tiču besposadnih platformi robotski vođenog naoružanja, vođenih raketa i drugih projekata.

On je naglasio da je prilikom današnjeg obilaska UMEKSA, šeik Bin Zajed al Nahjan, koji je predvodio vojno i političko rukoviodstvo UAE, lično zahtevao kraći sastanak sa delegacijom našeg Ministarstva odbrane.

"Organizovali smo manju demonstraciju kako napreduju projekti na kojima smo zajedno radili već neko vreme i šeik je uputio lični pozdrav našem predsedniku, pošto su međusobni odnosi jako dobri, a na takvoj bazi je prilično jednostavno razvijati industrijsku saradnju", ocenio je Miloradović.

Video: Proizvodi srpske vojne industrije pred članicama Nesvrstanih

(Telegraf Biznis/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    23. februar 2022 | 16:55

    Sta reci osim Vucicu niko ti nije ravan Zivela Srbija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>