• 7

Neočekivani potez BP-a oborio im vrednost: Niko neće da kupi njihov udeo u Rosnjeftu

Akcije BP-a su pale u jednom trenutku tokom današnjeg trgovanja za čak 7,3 posto

  • 7
BP, British Petroleum, kompanjia, nafta, logo Foto: Tanjug/AP

Akcije Bristiš Petroleuma (BP) zabeležile su najveći pad u poslednja tri meseca, usled tržišnih procena da su male šanse da će naći kupca za vlasnički udeo u Rosnjeftu koji je kompanija odlučila da proda.

Ovaj naftaš sa sedištem u Londonu već je upozorio da bi mogao da pretrpi finansijski udarac od čak 25 milijardi dolara zbog napuštanja poslovanja u Rusiji, zbog odluke Moskve o napadu na Ulrajinu, prenosi "Blumberg".

Akcije BP-a su pale u jednom trenutku tokom današnjeg trgovanja za čak 7,3 posto, a prema poslednjim podacima se na berzi u Londonu trguju po ceni od 3,53 funte, odnosno u padu za 6,5 procenata, čime je zbrisana otprilike polovina njihovog rasta u ovoj godini.

Nekoliko analitičara procenjuje da je finansijski udar u tom obimu najverovatniji ishod, zbog oštrih ekonomskih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

„S obzirom na okolnosti i rusku agresiju u Ukrajini, pronalaženje kupca može biti veoma teško. Kako trenutno stoje stvari„ verovatniji je otpis, mada se situacija brzo menja“, kaže za "Blumberg" analitičar Banke Santander, Džejson Keni.

Neočekivana odluka BP-a o izlasku iz vlašništva Rosnjefta doneta je u nedelju i najnoviji je znak koliko su daleko zapadne sile spremne da idu da bi kaznile ruskog predsednika Vladimira Putina, dodaje njujorška agencija.

BP posluje u Rusiji tri decenije i pre samo nekoliko nedelja je uporno branio svoje prisustvo u toj zemlji. Međutim, kompanija se našla pod velikim pritiskom vlade Ujedinjenog Kraljevstva zbog saveza sa Rosnjeftom, napominje se u tekstu.

Video: Telegraf na granici Ukrajine i Mađarske: Majka sa bebom želi u Nemačku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>