• 0
 ≫ 

Počeli radovi i na izgradnji trase auto-puta Sremska Rača-Kuzmin: Vrednost na deonici oko 225 miliona evra

 ≫ 

Deonica Sremska Rača - Kuzmin sa mostom preko reke Save deo je projekta izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, projektovana za maksimalnu brzinu od 130 km na sat

  • 0

Video: Radovi na deonici Sremska Rača-Kuzmin: Vučić obilazi deo auto-puta Beograd-Sarajevo

Na deonici budućeg auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina, zajedno sa novim mostom na Savi, danas su u Bosutu počeli radovi na izgradnji te trase, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dužina deonice Kuzmin - Sremska Rača je 18 kilometara, sa mostom čija je izgradnja počela u oktobru 2019. godine.

Radovi na trasi počinju izgradnjom petlje Bosut, a predsednik Vučić je rekao da je čuo od izvođača da je novi most preko Save kod Sremske Rače jedna od najbolje izgrađenih mostova u Srbiji.

Vučić je poručio izvođačima, turskoj kompaniji Tašjapi, da će biti dovoljno građevinskog materijala za autoput, ali da su njihovi zahtevi za korekcijom cene materijala delimično opravdani.

Napomenuo je da je tačno da su poskupeli i kamen, bitumen, cementi i sve ostalo, ali i da je rast cena mogao da se predvidi i uračuna kada je potpisivan ugovor.

Predsednik je naglasio da je to veoma važan deo autoputa koji će spojiti zapadni Srem i celu našu zemlju sa Republikom Srpskom i BiH, na pravcu ka Sarajevu i Banjaluci.

Početku izgradnje trase auto-puta prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasador Turske Hami Aksoj i predstavnici izvođača radova.

Predstavnici Tašjapija i Puteva Srbije upoznali su Vučića sa predviđenim radovima.

Vrednost radova na deonici je oko 225 miliona evra. Deonica Sremska Rača - Kuzmin sa mostom preko reke Save deo je projekta izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, projektovana za maksimalnu brzinu od 130 km na sat.

Imaće po dve kolovozne trake sa zaustavnim trakama.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko reke Save u dužini od 1.327 metara.

Pored izgradnje mosta preko reke Save, projektom je predviđena izgradnja mosta preko reke Bosut, kao i petlje Bosut i petlje Kuzmin koja predstavlja vezu auto-puta Beograd-Šid sa autoputem Kuzmin-Sremska Rača. Most preko reke Save povezuje Srbiju i BiH.

Kada je reč o drugom kraku auto-puta Beograd-Sarajevo, autoput će se graditi na trasi Požega - Užice - Kotroman - Višegrad - Sarajevo.

U završnoj fazi je projektovanje i očekuje se da će do polovine leta deo trase kroz našu zemlju biti isprojektovan, a da će radovi početi do kraja 2022, najkasnije na proleće 2023.

Radovi na izgradnji autoputa sa druge strane Drine još uvek nisu počeli, jer u BiH nisu ustanovljeni načini finansiranja projekata, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je da Srbija direktno finansira radove na delu od Sremske Rače do Bijeljine u vrednosti od 100 miliona evra.

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, i članovi Predsedništva BiH - Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, 8. oktobra 2019. godine su na mestu budućeg mosta preko Save kod Sremske Rače svečano označili početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo.

Ukupna vrednost projekta izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo je oko četiri milijarde evra, koji delom treba da finansira i Turska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>