• 1

Da li bi Rusija mogla da koristi bitkoin da izbegne sankcije? Popularni novčić skočio 13%

Kriptovalute verovatno imaju svoj prelomni trenutak u pozadini globalne neizvesnosti i napetosti

  • 1
Kriptovalute, bitcoin, bitkoin Foto: Shutterstock

Bitkoin je danas skočio za 13 odsto, nastavljajući tako nagli oporavak, dok se istovremeno nastavlja ruski napad na Ukrajinu, a SAD pojačavaju sankcije.

Prema podacima CoinDesk-a, najpopularnija kriptovaluta je porasla na 43.500,16 dolara, nakon što je dostigla maksimum u poslednja 24 sata od 44.165,90 dolara. Taj rast dolazi nakon što su cene kriptovaluta pale prošle nedelje zbog rizične imovine, kao što su akcije rasprodate nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Eter je porastao za skoro 11% na 2.922,86 dolara. Tokom godina, zagovornici bitkoina su smatrali ovu kriptovalutu "digitalnim zlatom", imovinom koja investitorima pruža sigurno utočište u vremenima previranja ili, čak, smatrali su je potencijalnom zaštitom od inflacije.

Ali, bitkoin se nije dokazao na tom polju. Umesto toga, to je više povezano sa kretanjem cena akcija, čak i kada inflacija nastavlja da dostiže višegodišnje maksimume i kada se odigrava vojni sukob.

- Bitkoin i kriptovalute verovatno imaju svoj prelomni trenutak u pozadini globalne neizvesnosti i napetosti u vezi sa rusko-ukrajinskom krizom - rekao je Vidžaj Ajar iz kripto berze Luno, za CNBC.

Kripto se odvaja od tradicionalnih tržišta, dodaje, i može se jasno videti u performansama. Ljudi su takođe donirali kriptovalute ukrajinskoj vojsci, "dokazujući da je kriptovaluta u osnovi tehnologija koja se ne može zanemariti", smatra ovaj stručnjak.

Porast bitkoina dolazi u momentu kada su SAD uvele dalje sankcije Rusiji. Vašington je ciljao rusku centralnu banku, efektivno zabranjujući Amerikancima da posluju sa njom, kao i zamrzavanje njene imovine u SAD . Rasprava se vodi oko toga da li bi Rusija mogla da koristi bitkoin da izbegne sankcije.

Ali, količina novca koju bi Rusija trebalo da pretvori u i iz bitkoina mogla bi biti prevelika, dodaje se u tekstu CNBC-ja.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>