• 0

Uspostavljanje saradnje AP Vojvodine sa provincijom Bengo u Republici Angoli

Najveća saradnja biće ostvarena u oblasti poljoprivrede

  • 0
Igor Mirovic, AP Vojvodina

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i guvernerka provincije Bengo u Republici Angoli Mara Kioza potpisali su danas Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje između AP Vojvodine i te provincije.

Kako su istakli sagovornici, ovim dokumentom stvaraju se uslovi za intenziviranje međuregionalne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa sa akcentom na privredi, poljoprivredi i razvoju informacionih tehnologija u tom sektoru, kao i prehrambenoj industriji.

„Ovo je još jedna potvrda višedecenijskih prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Angole. Kroz istoriju, posebno od 1975. godine, kada je Angola stekla nezavisnost, razvijali smo duboko prijateljstvo zasnovano na principima i međusobnoj podršci u međunarodnim institucijama. Naš plan je da te veze nastavimo da jačamo, a uvereni smo da ćemo u budućnosti, povezivanjem naših pokrajina, tome i doprineti“, izjavio je predsednik Mirović.

Igor Mirovic, AP Vojvodina

Prema njegovim rečima, okosnica saradnje biće oblast poljoprivrede, imajući u vidu da su obe pokrajine agrarna područja.

„Potpisanim dokumentom se stvaraju uslovi za povezivanje naših institucija i u oblastima obrazovanja, kulture, sporta i turizma“, izjavio je predsednik Mirović i dodao da Republika Srbija visoko ceni stavove Angole kada je reč o teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Mirović je naveo i to da će potencijali AP Vojvodine i provincije Bengo biti predstavljeni na sajmovima tokom ove godine.

Guvernerka Kioza rekla je da pokrajina Bengo ima interes za sve oblike saradnje i institucionalnih odnosa sa AP Vojvodinom na bazi reciprociteta, posebno u sektoru poljoprivrede, koji je njihov najveći potencijal.

Događaju su prisustvovali pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i ambasador Angole u Srbiji Alsino doš Prazereš Izata da Konseisao.

Video: Mirović: Zbog prebukiranosti KC Vojvodina od sutra Ortopedija nova kovid bolnica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>