• 2

Blokirane kartice Masterkard i Visa u Rusiji: Gde može da se plati plastikom

Neke kartice izdate u zemlji neće biti prihvaćene u inostranstvu i na stranim sajtovima

  • 2
Kartice, kreditne kartice, plaćanje Foto: Tanjug/AP

Međunarodne kartičarske kompanije Masterkard i Visa isključile su brojne ruske banke sa svojih platnih sistema nakon "naloga o sankcijama" u vezi sa tekućom vojnom operacijom Rusije u Ukrajini.

„Kao rezultat naloga o sankcijama, blokirali smo nekoliko finansijskih institucija u platnoj mreži Mastercard. Nastavićemo da radimo sa regulatorima u narednim danima kako bismo u potpunosti ispunili svoje obaveze“, rekao je izvršni direktor kompanije Mastercard Majkl Mibah.

Kartičarska kompanija nije precizirala koje institucije će biti isključene, ali je Vašington prošle nedelje objavio spisak ruskih banaka koje potpadaju pod sankcije. To uključuje VTB, Otkritie, Sovcombank, Promsviazbank i Novikombank. Njihova imovina i dolarski računi su blokirani, a Epl pej i gugl pej sistemi su prestali da rade.

Ograničenja su postavljena i za Sberbanku, ali ona nisu uspela da zamrzne njenu imovinu – umesto toga biće zatvoreni samo korespondentni računi banke. Gazprombank, RSHB, Alfa-Bank i Moskovska kreditna banka bile su podložne sektorskim sankcijama, uz samo nekoliko ograničenja.

Mastercard je 26. februara obavestio banke koje su bile pod sankcijama da obustavljaju svoje učešće u sistemu. Međunarodni platni sistem Visa takođe je najavio u utorak da će preduzeti „brzo vreme” za sprovođenje sankcija u vezi sa Ukrajinom, ali još nije precizirao detalje.

Prema naredbama o sankcijama, klijenti sankcionisanih banaka neće moći da plaćaju svojim Visa i Mastercard karticama u inostranstvu i na stranim sajtovima. Međutim, kartice će nastaviti da rade u Rusiji, pošto se plaćanja unutar zemlje obrađuju preko internog Nacionalnog sistema platnih kartica (NSPK), kreiranog 2014. godine.

Najnovije informacije o Ukrajini pratite u našem specijalnom blogu iz časa u čas.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>