• 0

Da li je bitkoin zaista neka vrsta digitalnog zlata? "Još uvek je u ranoj fazi sazrevanja"

Sa inflacijom na istorijski visokim nivoima, očekivalo bi se da je ovo momenat da bitkoin zablista, međutim...

  • 0
Bitkoin Moskva Fpoto: Shutterstock

Ključni investicioni slučaj za bitkoin se pogoršao prethodnih dana, jer geopolitička neizvesnost i rastuća inflacija "udaraju" na cene kriptovaluta.

Cena bitkoina je tako pala prošle nedelje, na najniži nivo u dve nedelje, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio trupe u Donjecku i Lugansku, dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, ubrzo pošto što ih je proglasio nezavisnim.

U međuvremenu, došlo je do oporavka, te je tako bitkoin juče zabeležio značajan skok.

Da li je taj rast održiv?

Bitkoin se često naziva "digitalnim zlatom" od strane njegovih pristalica. Izraz se odnosi na ideju da najpopularnija kriptovaluta može da obezbedi skladište vrednosti slično zlatu - ono koje nije u korelaciji sa drugim finansijskim tržištima, kao što su akcije.

"Bikovi" bitkoina takođe vide kriptovalutu kao "sigurno utočište" koje može poslužiti kao zaštita od globalne ekonomske neizvesnosti i povećanja cena, što smanjuje kupovnu moć suverenih valuta poput američkog dolara.

Sa inflacijom na istorijski visokim nivoima, očekivalo bi se da je ovo momenat da bitkoin zablista - potrošačke cene u SAD prošlog meseca su porasle najviše od februara 1982, prema podacima Ministarstva rada. Ali, umesto toga, najpoznatija kriptovaluta je izgubila skoro polovinu svoje vrednosti u proteklom periodu, otkako je u novembru dostigla najviši nivo od skoro 69.000 dolara.

To je navelo analitičare da se zapitaju da li bitkoin zaista može da ima status nekog oblika "digitalnog zlata". Smatra se da je još uvek u ranoj fazi svoje zrelosti, da bi bio čvrsto stavljen u tu kategoriju.

Pad bitkoina, zabeležen pre nekoliko dana, usledio je u tandemu sa padom globalnih akcija. Ovog trenutka, prema podacima coinmarketcap.com, digitalni novčić vredi skoro 44.000 dolara; etereum iznosi blizu 3.000 dolara po novčiću.

Video: Njegove ruke su jako skupe: Jednu frizuru pravi po 10 sati i naplati preko 100 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>