• 0

"Nikada nismo imali ovakav zahtev": Pismo švajcarske banke uzdrmalo investitore

Kredi Svis je odbila da komentariše navode da traži od hedž fondova i drugih investitora da unište dokumente koji se odnose na jahte i privatne avione njihovih najbogatijih klijenata

  • 0
Credit Suisse kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Kredi Svis (Credit Suisse) je zatražio od hedž fondova i drugih investitora da unište dokumente koji se odnose na jahte i privatne avione njihovih najbogatijih klijenata, u pokušaju da zaustavi curenje informacija o jedinici banke koja je dala zajmove oligarsima, koji su potom bili sankcionisani.

Investitori su ove nedelje su primili pisma od švajcarske banke u kojima se traži da unište dokumente koji se odnose na sekjuritizaciju kredita podržanih "mlaznjacima, jahtama, nekretninama i/ili finansijskom imovinom", kažu tri osobe čija je firma primila zahtev, a izveštava FT.

U pismima se kaže investitorima da "unište i trajno izbrišu" sve poverljive informacije koje je globalna banka sa sedištem u Švajcarskoj ranije dala u vezi sa transakcijom, navodeći "nedavno curenje podataka u medije".

Kredi Svis je preduzeo akciju nakon prošlomesečnog izveštaja Fajnenšel tajmsa, u kojem je detaljno opisano kako je rizike - koji se odnose na zajmove od 2 milijarde dolara - preneo grupi hedž fondova.

U izveštaju FT-a opširno je citirana prezentacija transakcije za investitore, koja je krenula da otkriva strogo čuvane poslovne tajne međunarodne franšize za upravljanje bogatstvom banke. Jedan slajd je otkrio da je trećina neplaćanja kredita za jahte i avione u 2017. i 2018. "povezana sa američkim sankcijama protiv ruskih oligarha".

Medijski izveštaji u to vreme su ukazivali da su Oleg Deripaska i braća Arkadi i Boris Rotenberg morali da raskinu ugovore o zakupu privatnih aviona sa bankom tih godina. Pisma iz Kredi Svisa poslata su tokom nedelje kada su SAD, UK i EU podstakle novi talas sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Credit Suisse Foto: Wikipedia/Roland zh

- Mislim da nikada nismo imali ovakav zahtev - rekao je jedan investitor koji je primio pismo, napominjući da je njegova firma dobijala slična obaveštenja samo kada su joj slučajno poslati poverljiva dokumenta.

Švajcarska banka je vest o ovome odbila da komentariše.

Inače, ovi napori su usledili nakon što je Kredi Svis takođe pogođen vanrednim curenjem dokumenata sa detaljima o računima 30.000 njegovih klijenata. Takozvani papiri "Suisse Secrets" povukli su veo švajcarske bankarske tajne, otkrivajući veze zajmodavca sa oligarsima, korumpiranim državnim zvaničnicima i krijumčarima droge.

Banka je tiho zaključila ugovor o sekjuritizaciji aviona i jahti krajem 2021. godine, nudeći godišnju kamatnu stopu veću od 11 procenata, kako bi privukla nekoliko hedž fondova, preneo je dalje FT.

Video: Ovo je dokument koji vam je potreban za subvencije za stan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>