• 0
 ≫ 

Bivši rukovodilac u Nisanu proglašen krivim: Ipak, presuda je došla kao "olakšanje"

 ≫ 

Izricanje presude Keliju privodi kraju prvo, i potencijalno jedino, suđenje po optužbama koje su dovele do hapšenja Karlosa Gosna 2018.

  • 0
Greg Keli Greg Kelly Nisan Greg Keli / Foto: Zhang Xiaoyu Pool / Sipa Press / Profimedia

Bivši Nisanov izvršni direktor Greg Keli proglašen je krivim za pomaganje (asistiranje) nekadašnjem generalnom direktoru tog japanskog automobilskog giganta, Karlosu Gosnu, da izbegne zakone o otkrivanju plate.

Sud u Tokiju je čuo da je Keli pomogao Gosnu da sakrije deo od 9,3 milijarde jena (60 miliona funti; 80,4 miliona dolara) svog prihoda od finansijskih regulatora. Keli je osuđen na šest meseci zatvora, a uslovno na tri godine.

Podsećamo, Gosn je 2019.pobegao iz Japana u svoju matičnu zemlju Liban, gde je stigao svojim privatnim avionom. Kako smo pisali u maju 2021, holandski sud je naložio Karlosu Gosnu da plati automobilskim kompanijama Nisan i Micubiši skoro pet miliona evra.

Zapravo, tom odlukom je naređeno Gosnu da vrati iznos koji je dobio na ime zarada koje je primao od njihovog holandskog zajedničkog preduzeća Nisan-Micubiši BV u 2018. godini.

Aktuelna presuda znači da  Keli, koji je američki državljanin, neće biti u zatvoru sve dok se pridržava uslova svoje kazne u naredne tri godine. Tužioci su, inače, tražili dvogodišnju zatvorsku kaznu za njega. Prema japanskom zakonu, obe strane mogu da se žale na presudu.

Izricanje presude Keliju privodi kraju prvo, i potencijalno jedino, suđenje po optužbama koje su dovele do hapšenja Gosna 2018, piše BBC. Sud je takođe kaznio Nisan sa 200 miliona jena jer nije otkrio zaradu Gosna.

Proizvođač automobila priznao je krivicu na početku suđenja pre 18 meseci. Ova presuda biće olakšanje, ne samo za Grega Kelija i njegovu porodicu, već i za američku i japansku vladu. Slučaj Keli bio je "trn u oku" američko-japanskim odnosima poslednje tri godine, dodaje britanski servis.

To se može videti iz odgovora američkog ambasadora u Japanu, Rama Emanuela, koji je odmah izjavio da pozdravlja činjenicu što će Keli i njegova supruga sada moći da se vrate u Sjedinjene Države.

Video: Postoji li posao iz snova u Srbiji? Budite radnik, ali pre svega Ja d.o.o.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>