• 8
 ≫ 

Dupli skok nafte: Pogledajte kako je rasla cena crnog zlata prethodnih meseci, za jedan dan najviše ikada

 ≫ 

Rusija je treći svetski proizvođač nafte i najveći izvoznik nafte na svetska tržišta

  • 8
Nafta, svet Foto: Shutterstock

Cene nafte i danas su produžile rast, pri čemu je evropska nafta Brent skočila iznad 118 dolara po barelu usled poremećaja u trgovini i problema sa isporukom zbog zapadnih sankcija Rusiji, dok su američke zalihe "crnog zlata" pale na višegodišnji minimum. U jednom trenutku, ta cifra je otišla i na 119 dolara. 

Nafta Brent je na terminskom tržištu ugovarana tokom noći po ceni od čak 118,22 dolara za barel, najvišoj od februara 2013, a američka nafta WTI je dostigla je 11-godišnji maksimum od 114,70 dolara po barelu.

Rast cena je usledio nakon odluke SAD da uvede sankcije ruskom sektoru prerade nafte, što je izazvalo zabrinutost da bi izvoz ruske nafte i gasa mogao biti sledeća meta.

Australijski ANZ banka je podigla kratkoročnu prognozu rasta cena nafte na 125 dolara po barelu, dodajući da bi deficit ponude mogao dodatno da podstakne cene.

Rusija je treći svetski proizvođač nafte i najveći izvoznik nafte na svetska tržišta, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA). Izvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata dostigao je u decembru 7,8 miliona barela dnevno, navodi IEA.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su da se i dalje drže ranije utvrđenog plana o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno u aprilu, uprkos porastu cena. Rojters navodi da je grupa OPEK+ ignorisala krizu u Ukrajini i apele potrošača da jače povećaju proizvodnju.

Prethodna 4 meseca ogroman skok 

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD su nastavile da opadaju.

Inače, današnje poskupljenje za 5,56 dolara je verovatno jedno od najvećih poskupljenja za 24 sata ikada, kaže naš poznati ekonomista.

A kako su se cene kretale poslednjih meseci pogledajte ispod:

- 1. novembar: 68 dolara

- 1. decembar: 77 dolara

- 1. januar: 89 dolara

- 1. februar: 97 dolara

- trenutno: 119 dolara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija 🇷🇸

    3. mart 2022 | 17:05

    Znaci dok kauboji ne vrate kredite Rusija ce biti pod sankcijama!Bando kriminalna zapadnjacka! Znamo svi da Ameri ni cinze od kredita ne mogu da plate pa su zato i izazvali svetsku krizu i napravili haos preko svojih satelita!

  • Zeljko

    3. mart 2022 | 17:02

    U Srbije isto dal on bio 68 ili 119 barela

  • Gasa

    3. mart 2022 | 17:43

    Otkuda sad cudjenje,kad ima pola godine se Prica da ce barel biti 200 dolara

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>