• 1

Grupa senatora predložila zabranu uvoza ruske nafte: Šta kažu iz Bele kuće?

Predlog o zabrani uvoza ruskih energenata ima za cilj da se kazni predsednik Rusije, Vladimir Putin, zbog vojnog napada na Ukrajinu

  • 1
Amerika Ukrajina Rusija Foto: Shutterstock

Grupa republikanskih i demokratskih senatora u američkom Kongersu podnela je predlog zakona za zabrani uvoza ruske nafte u SAD, navodeći da bi isporuke iz Rusije mogle da se nadoknade povećanjem proizvodnje u Severnoj Americi i drugim regionima.

Da bi taj predlog postao zakon, prethodno moraju da ga usvoje Senat i Predstavnički dom, i da ga potpiše predsednik Džo Bajden, ali je Bela kuća nagovestila da nije spremna da podrži poteze koji bi mogli da podstaknu rast cene benzina u vreme kada je inflacija već visoka, prenosi Rojters.

Predlog o zabrani uvoza ruskih energenata ima za cilj da se kazni predsednik Rusije, Vladimir Putin, zbog vojnog napada na Ukrajinu, a podnelo ga je 18 senatora tog doma koji broji 100 članova.

Među njima su i Džo Mančina, konzervativni demokrata, i Liza Murkovski, republikanka. Sličan predlog zakona je ponudio i senator Ed Marki, liberalni demokrata.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi takođe podržava zabranu. "U potpunosti sam za to da se zabrani nafta koja stiže iz Rusije“, rekla je ona novinarima. Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentarom.

Za sada je neizvesno da li će predlog zakona dobiti 60 glasova u Senatu, koliko je verovatno neophodno za njegovo usvajanje, ali činjenica da ga podržava nekoliko demokrata povećava šanse za to.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>