• 11
 ≫ 

Dve naftne firme kažnjene: "Niko ne sme da izvrgava ruglu zakon"

 ≫ 

Tržište u Srbiji će biti stabilno i dobro snabdeveno, ocenila je ministarka

  • 11
Gorivo pumpa dizel cene benzina Foto: Tanjug/AP

- Inspekcije su zbog ograničavanja količina goriva pri prodaji na pumpama kaznile dve naftne firme - rekla je danas ministarka trgovine Tatjana Matić, i poručila da "nikome neće biti dozvoljeno da izvrgava ruglu zakon".

Ona je navela da je u pripremi nova Uredba o kojoj se razgovara sa predstavnicima naftnog sektora. Ministarstvo je noćas imalo vanredne inspekcijske kontrole pre svega zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača koji su obavljeni u u Beogradu, Kragujevcu, Babušnici, i Novom Sadu.

- Dva privredna subjekta su kažnjena. Kod njih utvrđeno da su prekršili zakon, a kod trećeg je postojala prijava međutim utvrđeno je da nije bilo osnova za kaznu - rekla je ministarka. Dodala je da su inspekcijske kontrole nastaljene i danas, a situacija na pumpama se normalizovala i nema gužvi.

- Biće ih i dalje. Nećemo dozvoliti da se na bilo koji način zakon izvrgava ruglu.

Uredba o ograničenju cene nafte i naftnih derivata je na snazi do 13. marta.

- Mi smo u pregovorima, i razgovaramo sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije. Razumemo, velike su fluktuacije cena na globalnom tržištu, i njihove potrebe. Doći će do nove uredbe. Pregovaramo koji su to novi uslovi pod kojima će ona biti doneta - navela je ministarka.

Kako je ocenila, tržište u Srbiji će biti stabilno i dobro snabdeveno.

- Nema nikakvog mesta panici, a pre svega nema mesta neodgovornom ponašanju, niti bilo kakvom ponašanju koje podrazumeva špekulisanje i zelenašenje. Što se može reći da je bio slučaj kod objekata koji su sinoć odmah kažnjeni u skladu sa zakonom - rekla je ona.

Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić Tatjana Matić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodala je da svi subjekti tržišta nafte i derivata moraju da razumeju da su u ovoj situaciji zajedno. "Moramo da razumemo da nam je svima zajednički cilj da pre svega tržište bude dobro snabdeveno, i da niko ne zloupotrebi svoju ulogu na tržištu na štetu građana".

Kaže i da su tema razgovora sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije kriterijumi i načini definisanja cene u novoj Uredbi koja će, kako je rekla, stupiti na snagu uskoro.

Video: Vučić povodom glasina o poskupljenju gasa: Srbija je u problemu, to je neizdrživo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fragan

    4. mart 2022 | 13:44

    Konkretno koje pumpe su kaznjene

  • Slobodan

    4. mart 2022 | 14:29

    Koje firme su kaznjene gospodo????

  • ☝️

    4. mart 2022 | 13:49

    Kaznio dva,a 10 njih sigurno rade to i tamo nema inspekcije kontrole ne sme da udje i da trazi papire jel on ima procenat od toga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>