• 3

NBS: Stabilnost dinara se ne dovodi u pitanje, panika nikome ne ide u prilog

Centralna banka Srbije je naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom

  • 3
Žena ruke dinari novac pare Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije poručila je danas da ni u jednom trenutku stabilnost kursa dinara nije bila dovedena u pitanje, niti će biti dovedena u pitanje, i da nema razloga da građani povlače depozite iz banaka i kupuju devize u menjačnicama.

"Građani zato ne treba da brinu, ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama", navode iz centralne banke Srbije.

Pored toga, NBS je naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

NBS poziva sve učesnike na finansijskom tržištu da u uslovima pojačane globalne neizvesnosti pokažu odgovorno ponašanje, kako navodi, u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini, koja ide u prilog svima, i ne stvaraju građanima troškove koji povedeni panikom plaćaju nerealnu cenu.

NBS ističe da je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih 10 godina da ima dovoljno sredstava, znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom, već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu.

"To uspešno radimo od kad je krenula kriza izazvana korona virusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zbog geopolitičke krize u vezi sa dešavanjima u Ukrajini. Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju. Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana", poručuje NBS.

Kažu da su ovu krizu dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi većim od 16 milijardi evra i da ima sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu.

Takođe, NBS navodi da već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, kao i da je pojačano snabdevanje banaka stranom gotovinom (efektivom) kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

"Ponavljamo, i deviznih sredstava i strane gotovine (keša) imamo dovoljno i kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna - ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama".

Iz NBS poručuju da panika nikada nije od koristi i da je bezrazložna, jer obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazuje da je spremna da reaguje bez odlaganja i adekvatno.

"Ocekujemo da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana", kažu u centralnoj banci.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    4. mart 2022 | 15:23

    Kad pogledam svoj novcanik, vidim koliko sam stabilan. A radis posteno. Beda!

  • Novosadjanin

    4. mart 2022 | 16:14

    A kako NBS objašnjava skok cene Eura na 119 din?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>