• 6
 ≫ 

"Evropo, dobro došla u ponedeljak": Top 9 trenutnih ekonomskih pitanja

 ≫ 

Bajdenova administracija razmatra da li da zabrani uvoz ruske nafte u SAD, čak i bez učešća saveznika u Evropi, dok cena crnog zlata rapidno ide naviše

  • 6
Rusija Ukrajina ekonomija Foto: Shutterstock

Rečenicom iz naslova Blumberg započinje ovaj 7. mart, odnosno novu radnu nedelju, nakon burne noći i dramatičnog skoka nafte, koja je u jednom momentu dostigla neverovatnih 139 dolara vrednosti za barel.

Crno zlato raste dok razgovori o ruskom embargu podstiču strah od nestašice, i to je jedna od gorućih tema trenutno.

"Bloomberg Economics" donosi najnovije ekonomske vesti i analize:

1. Zvaničnici Evropske centralne banke su u pripravnosti zbog bilo kakvih znakova da bi rekordna inflacija mogla da izazove pritiske na plate, i sada se pitaju da li će možda morati da čekaju.

2. Bajdenova administracija razmatra da li da zabrani uvoz ruske nafte u SAD, čak i bez učešća saveznika u Evropi, barem inicijalno, prema informacijama dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

3. Međunarodna izolacija Rusije ostavlja lokalne kompanije da se "klate", dok strane firme kreću ka izlasku iz te zemlje, čime privreda tone još dublje u recesiju.

Podsećamo, Danska namerava da postane nezavisna od ruskog gasa, Ilon Mask koji je bogatstvo zaradio na e-vozilima sada poziva na povećanje proizvodnje nafte, a poslednje u nizu kompanija koje su se povukle iz Rusije jesu Netflix, Ameriken Ekspres...

Dalje, njujorška agencija nastavlja niz aktuelnih dešavanja na ekonomskom planu.

Ruske rublje, novac, pare ratna inflacija Foto: Shutterstock

4. Evropske valute padaju na nove minimume, kako rat u Ukrajini eskalira, podstičući makro trgovce da prodaju neke od svojih najlikvidnijih sredstava.

5. Napori šefa FED-a, Džeroma Pauela, da ograniči podizanje kamatne stope ovog meseca na četvrtinu poena bili su podržani neočekivano stagnirajućim platama. U međuvremenu, Bloomberg Economics očekuje da će inflacija, vezana za CPI odnosno potrošački indeks cena - u februaru dostići 8%.

6. Rat u Ukrajini se odvija prebrzo da bi Evropska centralna banka imala "jasan osećaj" o tome kako bi monetarna politika trebalo da bude izmenjena.

7. MMF upozorava na "ozbiljan uticaj" rata na globalnu ekonomiju. Bloomberg Economics očekuje da će BDP ove godine biti smanjen za 9%.

8. Kineski ambiciozni cilj vezan za BDP mogao bi se pokazati kao "skroman podsticaj za opterećenu globalnu ekonomiju".

9. Rast kineskog izvoza je usporen u prva dva meseca ove godine, ukazujući na stabilniju globalnu tražnju jer višestruki rizici zamagljuju izglede.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soko

    7. mart 2022 | 09:38

    Nema mira u svetu dok postoji Amerika.Amerika mora biti uništena kako bi ostatak sveta bio oslobođen od pljačke i ratova.Samim tim i ludim Englezima bi se odrezala krila.

  • Hogar

    7. mart 2022 | 09:25

    Dok se ne unisti ekonomski monetarni sistem koji zavisi samo od SAD nema ovom svetu napredka...unistenje ali do kraja i onda dolazi demokratija u celom svetu

  • Mihajlo

    7. mart 2022 | 09:40

    Koriste rat kao dimnu zavesu da sakriju ono sto je bilo neizbezno, slom Zapada i neoliberalne ekonomije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>