• 0

Mask opet obara sopstvene akcije? "Mrzim što ću ovo reći, ali treba nam više..."

Lideri naftne industrije u SAD pozivaju na podršku za povećanje proizvodnje nafte, ali je ovakav komentar osnivača Tesle verovatno malo ko očekivao

  • 0
Elon Musk, Ilon Mask

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Američki milijarder i osnivač Tesle, Ilon Mask, više puta je direktno uticao na pad akcija svoje kompanije za e-vozila.

Do takvih ishoda je prevashodno dolazilo na Tviteru. Amerikanac je takođe, zbog svojih tvitova, uticao i na variranje statusa i cena kripto novčića, i to je ono što je jedno vreme posebno brinulo investitore, ali je svakako mnogo veće iznenađenje kada sam sebi "uskoči u stomak".

Ipak, to nekako ide uz njegovu prirodu. Poznat kao vizionar "bez dlake na jeziku", Mask je u novembru tvitnuo da "Tesla još nije potpisala ugovor sa Hercom (Hertz)", što je potpuno umanjilo značaj ove saradnje, o kojoj se pričalo tih dana.

Jedna od njegovih poslednjih, većih provokacija na Tviteru vezana je za Mekdonalds i dodžkoin, a ovaj put Amerikanac se dotakao ni manje ni više nego nafte i gasa.

Možda ne čudi to što deli svoj stav vezano za ratno stanje i rusko-ukrajinski sukob, ili energente, ali je svakako ovakav tvit kontradiktoran viziji na kojoj je izgradio bogatstvo.

Mask kaže da je sada potrebna veća proizvodnja fosilnih goriva, čak i ako je to loše za njegovu kompaniju električnih automobila. Usledio je i ovaj tvit:

"Mrzim što ću ovo reći, ali moramo povećati naftu i odmah proizvesti gas", napisao je milijarder u subotu, dok ruska invazija na Ukrajinu "guši" zalihe goriva i podiže cene gasa.

Ilon Mask je signalizirao da se usvajanje električnih modela i širi prelazak na obnovljivu energiju trenutno ne mogu ubrzati toliko da potrošači budu zaštićeni od viših cena u kratkoročnom periodu.

Inače, podsećamo da Džo Bajden i njegova administracija sada odmeravaju zabranu američkog uvoza ruske sirove nafte, nakon što je ta ideja ranije bila odbačena, preneo je Blumberg.

Lideri naftne industrije u SAD takođe pozivaju na podršku za povećanje proizvodnje. Nafta je u petak zabeležila najveći nedeljni rast.

Iako bi se, možda, moglo očekivati da se ovi tvitovi zaista odraze negativno po Teslu, treba podsetiti i da je ta kompanija nedavno konačno dobila "zeleno svetlo" od Nemaca za nastavak izgradnje fabrike oko Berlina. Trebalo bi da proizvodi pola miliona vozila godišnje.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>