• 1
 ≫ 

Akcije u crvenom: Dok nafta mrsi konce, evro pada prema jakim valutama

 ≫ 

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice spustili su se na najniži nivo od početka januara

  • 1
Novac, evri

Foto: Shutterstock

Na globalnim berzama danas vlada munjevita rasprodaja akcija, podgrejana pretnjama o širenju zapadnih sankcija na ruske energetske kompanije, a odsustvo znakova hlađenja rusko-ukrajinskog sukoba pritiska evro koji je produžio pad prema sigurnim valutama.

Strah od mogućeg uvođenja zabrane SAD i Evrope na izvoz ruske nafte i potencijalni posledični manjak ponude na tržištu - vinuo je cenu evropske nafte Brent noćas, na čak 139 dolara po barelu u jednom momentu, dok je američka WTI nafta skočila na 126 dolara.

Ovo poskupljenje će na potrošače delovati kao povećanje poreza, a mogući udar koji će imati na globalni ekonomski rast doveo je do toga da na terminskom trgovanju na Volstritu akcije u indeksnoj korpi S&P 500 potonu 1,3 posto; Nasdaq indeks tehnoloških akcija pao 1,7%, izveštava Rojters.

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice spustili su se na najniži nivo od početka januara.

Panevropski indeks fjučersa, EuroStoks 50, stropoštao se jutros za 3,0 odsto, a londonski FTSE fjučersi su pali za 2,7 procenata. Na berzi u Tokiju, indeks Nikei je potonuo 3,4 odsto na 15-mesečni minimum, dok je najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, izgubio 2,4 posto.

Indeks najlikvidnijih kineskih akcija oslabio je za 2,3 procenta.

Sumorne perspektive za evropski privredni rast zadale su udarac jedinstvenoj valuti evrozone, koja je pala prošle nedelje za 3,0 posto na najniži nivo od sredine 2020.

Evro je nastavio silazni trend i danas, i prema poslednjim dostupnim podacima, trguje se na nivou od 1,0872 dolara, odnosno u padu od 0,5 odsto prema američkoj valuti. Evro je takođe pao u odnosu na švajcarski franak, pri čemu se prvi put od početka 2015. trguje po kursu jedan prema jedan.

To bi Nacionalnu banku Švajcarske moglo da navede da interveniše zbog aprecijacije domaće valute.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>