• 1
 ≫ 

Nezapamćeno visok skok: Obistinila se prognoza našeg ekonomiste, raste metal koji je važan privrednicima

 ≫ 

Skok za neverovatnih 110,8 procenata

  • 1
Metali

Foto: Shutterstock

Cena nikla na berzi metala u Londonu (LME) premašila je danas 100.000 dolara po toni, dostigavši prvi put ikada nezapamćeno visok nivo.

Cena ovog metala je skočila za neverovatnih 110,8 procenata, na 101.350 dolara po toni, izveštava Tas s.

Nikl beleži od početka trgovačke nedelje rast cene od gotovo 3,5 puta, dodaje se u informaciji.

Na trgovanju do 09:30 časova po moskovskom vremenu, cena nikla je blago splasnula na 85.000 dolara po toni, ublaživši rast na 76,8 procenata.

Podsetimo, kako je naš poznati ekonomista rekao za Telegraf Biznis, to je nešto što je moglo da se očekuje. On je upozoravao da malo ko to primećuje prethodnih nedelja, jer su u fokusu bile berze, pre svega akcije banaka, korporacija kao i energentata.

To, navodi on nama dalje, i te kako utiče na poslovanje naših privrednika.

ena rude gvožđa premašila je nivo od 150 dolara po toni. Veća građevinska aktivnost, po pravilu, podrazumeva veću proizvodnju čelika, što zauzvrat jača potražnju za rudom gvožđa.

Više radova, više čelika. To vuče i cene. Naime, čelik je u nabavci već kupljen za 3 dolara više. Što u praksi znači, primera radi 350 evra više po jednom objektu u koji uglavnom ide čelik.

Obustavljeno trgovanje niklom na Londonskoj berzi metala

U međuvremenu Londonska berza metala (LME) obustavila je trgovanje niklom nakon što je cena uzletela na rekordnih 100.000 dolara po toni, usled navale investitora da zauzmu kratke pozicije zbog zapadnih sankcija prema Moskvi koje su ugrozile isporuke najvećeg ruskog proizvođača tog metala, javlja Rojters.

Ovaj redak potez LME-a ilustruje stepen panike koji vlada na tržištu posle ruskog napada na Ukrajinu, pri čemu se kupci otimaju o nikl koji je ključna komponenta za proizvodnju baterija od nerđajućeg čelika i za proizodnju električnih vozila.

„LME je doneo ovu odluku na osnovu pravila o regulisanju tržištu. LME će aktivno raditi na planu ponovnog otvaranja tržišta nikla i objaviće tržišni mehanizam tog plana što je pre moguće“, navodi se u saopštenju jedne od vodećih svetskih robnih berzi, uz napomenu da se razmatra zatvaranje trgovanja na nekoliko dana.

Rusija ne samo da isporučuje oko 10 posto svetskog nikla, već je ruski Nornikl najveći svetski snabdevač nikla za baterije sa učešćem od 15 do 20 procenata u globalnoj ponudi, kaže analitičar "JPMorgana", Dominik O''Kejn.

Video: Mali: U doba najveće ekonomske krize Srbija najbrže napreduje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratar

    8. mart 2022 | 10:08

    Super. Samo IT, to je buducnost. Ne brinu me cene. Samo teraj

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>