• 0

Boing se davno "kladio" na ruski metal: Ima li sada plan B i kako je povezan sa ovim oligarhom?

Proizvođač aviona obustavio je kupovinu titanijuma od Rusije, ali...

  • 0
Boeing, Boing, avion, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Boing je delimično suspendovao poslovanje u Rusiji, ali i dalje mora da se pozabavi svojim odnosom sa ključnim dobavljačem titanijuma - na čelu sa sankcionisanim oligarhom koji je nekada radio u KGB-u sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

U pitanju je direktor Rosteha, Sergej Čemezov.

Američki proizvođač aviona je pre mnogo godina napravio veliku opkladu na ruski titanijum, ključan za proizvodnju komercijalnih mlaznjaka i vojnih aviona Boinga, a upozorava da bi geopolitičke promene mogle stvoriti probleme u snabdevanju, u budućnosti.

Kompanija je saopštila da je obustavila kupovinu ruskog titanijuma od dana invazije te zemlje na Ukrajinu. Takođe je zatvorila svoje inženjerske kancelarije u Moskvi i Kijevu, i prestala da šalje rezervne delove za avione ruskim avio-kompanijama.

Ali, kako se druge zapadne kompanije povlače iz Rusije, Boing je odbio da saopšti šta će uraditi u vezi sa svojim zajedničkim ulaganjem sa dobavljačem titanijuma, na čelu sa Čemezovim.

Boing dobija oko trećine svog titanijuma iz Rusije, a ostatak dolazi iz SAD, Japana, Kine i Kazahstana, rekla je njegova portparolka. "Naš inventar i raznovrsnost izvora titanijuma obezbeđuju dovoljno snabdevanja za proizvodnju aviona, a mi ćemo nastaviti da preduzimamo prave korake da obezbedimo dugoročni kontinuitet", dodaje, a prenosi WSJ.

Titanijumsko partnerstvo počelo je kao rezultat produbljivanja ekonomskih veza Istoka i Zapada, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Boing je uložio velika sredstva u Rusiju i novu nezavisnu Ukrajinu, otvarajući kancelarije za inženjere i osoblje za podršku korisnicima u obe zemlje.

Boeing Boing avion aerodrom avioni Foto: Tanjug/AP

Kao i druge vazduhoplovne kompanije, Boing je poslednjih meseci pravio zalihe titanijuma, tražeći dodatne dobavljače ako Rusija - na sankcije Zapada - uzvrati prekidom snabdevanja, rekli su zvaničnici iz ove industrije.

Inače, taj metal je cenjen zbog svoje snage, male težine i sposobnosti da izbegne koroziju. Rosteh, ruski odbrambeni konglomerat čija filijala snabdeva Boing titanijumom, odbio je da pruži komentar na ovo.

Video: Bez većih gužvi na pumpama: Gorivo se normalno prodaje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>