• 33
 ≫ 

Nikad gori trenutak za ovu vest: Hrvatsko skladište gasa potpuno presušilo

 ≫ 

Ta vest dolazi u trenutku kad Evropu potresa najveća gasna kriza u poslednjih desetak godina

  • 33
Natural gas gasovod Foto: Shutterstock

Presušilo je hrvatsko podzemno skladište gasa Okoli. Kako je na svojim internet stranicama saopštila kompanija Podzemno skladište plina, koja upravlja infrastrukturom u Okolima, od ponedeljka, skladište je provelo redovnu promenu ciklusa rada te će nadalje raditi u "načinu rada utiskivanje".

Pojednostavljeno rečeno, to znači da se više iz skladišta ne može izvlačiti plin, već će se samo u njega utiskivati nove količine koje će biti trošene od 1. aprila.

Ta vest dolazi u trenutku kad Evropu potresa najveća gasna kriza u poslednjih desetak godina, a cene tog energenta zbog neizvesnosti koje je po pitanju sigurnosti snabdevanja izazvala agresija Rusije na Ukrajinu dostigle su istorijsko rekordno visoke nivoe, prenosi Jutarnji list.

Stručnjaci naglašavaju da će svojevrsno krizno stanje u evropskom plinskom sektoru potrajati do kraja sezone grejanja, koje predstavlja i najveći sektor potrošnje gasa. Generalno, smatra se kako je kraj sezone grejanja u Hrvatskoj 1. april pa iz tog proizlazi da će pritisak na hrvatski gasni sistem trajati još barem nekoliko nedelja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>