• 38

Evropa bez ruskog gasa i nafte: Šta bi moglo da se dogodi?

Sjedinjene Države su najavile potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i uglja, nakon što je Ukrajina pozvala na proširenje sankcija. To je juče i sprovedeno u delo

  • 38

Mnogo toga je stalo u proteklih nekoliko nedelja i dana, a jedna od gorućih tema je svakako i nafta, usko povezana sa rusko-ukrajinskim sukobom.

Naime, situacija se na tom polju bitno zaoštrava, a mere koje donose svetske sile "prelivaju" se i na tržišta "manjih igrača", odnosno manje razvijenih zemalja.

Tako je Bajden juče doneo odluku da SAD zabrane uvoz ruskih energenata, pri čemu je i plan Velike Britanije da postepeno ukine uvoz iz Rusije do kraja 2022.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je sinoć da je "ono što se tiče Srbije, po pitanju nafte, vezano za odluke EU", i danas istakao kako je u svetu nastala "paklena situacija, te da se prati svaki sekund".

- Ulažemo još 100 miliona evra za kupovinu naftu, samo je pitanje gde ćemo da je držimo. Imamo rashode na koje nismo računali, kao što su akcize da bismo držali cene za gorivo. Bez obzira na skok cene nafte, jutros je nafta 132, 133 dolara po barelu, ali ne diramo cene. Ne znam šta da vam kažem ako nafta ode na 200 dolara... Nije problem što je imamo, problem je cena - rekao je.

Bajden je juče doneo odluku, nevezano za evropske saveznike, mada se zna da je Unija najavila isto. Ta vrsta sankcije usledila je nakon upozorenja Rusije da bi mogla prekinuti isporuku gasa zemljama Evrope, ako se uvede zabrana prodaje ruske nafte, piše ovih dana BBC.

Šta se može očekivati dalje?

Podsetimo, Sjedinjene Države su najavile potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i uglja, nakon što je Ukrajina pozvala na proširenje sankcija. Britanija će to uraditi, kao što smo izvestili, do kraja godine, a EU smanjuje uvoz za dve trećine.

Zašto je Britanija "odložila" plan? Kako bi imali dovoljno vremena da pronađu alternativne dobavljače.

Zamenik ruskog premijera, Aleksandar Novak, rekao je da bi odbijanje ruske nafte dovelo do "katastrofalnih posledica na globalnom tržištu". Cene su već otišle "u nebesa", a scenario bi, kako kaže, mogao biti gori ako Rusija zaustavi izvoz.

Koliko nafte Rusija tačno izvozi?

Sasvim je logično što je SAD pre ostalih povukla aktuelni radikalni potez, budući da najmanje zavisi od ruske nafte. S druge strane, Evropa je u nezavidnom položaju. Rusija se, naime, nalazi na trećem mestu na listi najvećih svetskih proizvođača nafte - iza SAD i Saudijske Arabije.

Više od polovine od nekih 5 miliona barela sirove nafte koju Rusija izvozi  svakodnevno - odlazi u zemlje Evrope. Suprotno tome, Rusija je 2020. u SAD izvezla svega 3% nafte.

Koji su alternativni izvori?

Kako navodi analitičar, Ben Mekvilijams, "trebalo bi biti lakše pronaći alternativne dobavljače nafte nego gasa, jer nema toliko gasovoda".

Nešto nafte dolazi iz Rusije, ali ima i velikih količina s drugih strana. SAD su zatražile od Saudijske Arabije da poveća svoju proizvodnju nafte, ali je ova zemlja dosad odbijala njihove zahteve za povećanje proizvodnje, kako bi se smanjile cene nafte.

Inače, Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEK-u, naftnoj organizaciji koja proizvodi oko 60% sirove nafte kojom se trguje na međunarodnom tržištu. Jasno se zaključuje koliko je važan uticaj OPEK-a na cene. Rusija, pritom, nije u toj mreži, ali sarađuje s njom od 2017. godine - kada je reč o postavljanju limita proizvodnje nafte, kako bi se kontrolisala zarada za proizvođače.

Džo Bajden

Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Mimo svega toga, SAD imaju nameru da ublaže venecuelanske naftne sankcije. Nekada je ta južnoamerička država bila ključni dobavljač nafte za Severnu Ameriku, ali u poslednje vreme svoju naftuuglavnom prodaje Kini.

S obzirom na trenutne okolnosti, ako bi ruski gas prestao da stiže u Evropu, već visoke cene grejanja - bile bi još veće. Ono što je, pak, "olakšavajuća okolnost", jeste sve bliži kraj grejne sezone.

Ipak, ruski gas čini oko 40% uvoza prirodnog gasa u EU. Ukoliko bi taj izvor presušio, Italija i Nemačka bi bile posebno pogođene, a Evropa bi verovatno morala da se okrene alternativama kao što su Katar, Alžir i Nigerija. Ipak, nije to tako jednostavno.

Postoje neke praktične prepreke na tom putu, pre svega vezane za urgentno i brzo povećanje proizvodnje u tim zemljama. Rusija osigurava samo oko 5% britanskog uvoza gasa, a SAD uopšte ne uvoze gas od Rusa. Međutim, cene u Britaniji i SAD su svejedno značajno porasle zbog slabije ponude.

Mekvilijams kaže da "nije baš lako naći alternativu ruskom gasu".

- Teže je zameniti dobavljača gasa, jer imamo te velike cevovode koji dovode ruski gas u Evropu - dodaje ovaj analitičar energetske politike.

Kriza s gasom i domaćinstva

Kako BBC dalje prenosi, neminovno je da se potrošači suoče sa rastućim računima za energiju i gorivo. U Velikoj Britaniji računi za struju, u domovima, pod vladinom su kontrolom. Ali, porašće za 700 funti, na oko 2.000 funti u aprilu, kada se poveća limit cene.

Cena gasa, Nemačka

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će računi dosegnuti oko 3.000 funti, kada se gornja granica ponovno poveća ove jeseni. Zbog poskupljenja struje, šefovi radnicima u nekim britanskim kompanijama podižu plate.

Porasle su i cene benzina i dizela u toj zemlji, kao i u našem komšiluku. U SAD, troškovi benzina su dosegli najviši nivo od 2008, a Američki automobilski savez kaže da su cene same tokom prošle nedelje porasle 11%.

Poruka iz Kine

- Sankcije protiv ruskog izvoza nafte i gasa će rezultirati ekonomskim problemima koji će pogoditi sve strane - ocenio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Džao Liđen. "Kina je definitivno protiv jednostranih sankcija koje nisu zasnovane na međunarodnom pravu".

- Zamajac kluba za sankcije neće doprineti miru i bezbednosti. To će samo dovesti do ozbiljnih problema za privredu i kvalitet života u odgovarajućim zemljama - dodao je ovaj diplomata na konferenciji za novinare.

Kako dalje ističe, "u ovom scenariju će svi izgubiti; sankcije će samo pojačati razdvajanje i konfrontaciju".

Energetski gigant Gasprom je u međuvremenu saopštio da nastavlja da u redovnom režimu isporučuje gas za tranzit preko Ukrajine. "Dnevna količina isporuke 9. marta iznosi, kao što je i ugovoreno, 109,5 miliona kubnih metara gasa", rekao je portparol Gasproma, Segej Kuprijanov.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    9. mart 2022 | 18:08

    Ima da se prodaju Smederevci po Evropi.

  • somi srbin

    9. mart 2022 | 17:27

    Ukratko bez toga sledi recesija evropi i rast cena u svim sferama ukratko propast eura i inflacija

  • Boban

    9. mart 2022 | 18:08

    Treba Rusija svima koji su se pridruzili u osudi Rusije u vezi Ukrajine u un zavrnuti gas i naftu pa nek onda narod malo porazgovara sa ovima koji su na vlasti i koji su za svoju drzavu doneli stetnu odluju a pricali narodu kako je to bila pametna odluka. Narodu je dosta da ga svaki dan lazu, pa nismo mi vase ovce za sisanje da nam podvaljujete lazi na svakom koraku, pocnimo prvo od zlatnog doba do vestackog pumpanja cena na svakom koraku itd...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>