• 13
 ≫ 

Vučić: "U ovom trenutku imamo 800.000 tona pšenice"

 ≫ 

Kako kaže, 75% je uskladišteno

  • 13
Pšenica, žetva pšenice, ratar, seljak, žito Foto: Shutterstock

- Mi sada hoćemo da izbegnemo ono što nam se desilo u ponedeljak. U ovom trenutku imamo 800.000 tona pšenice - rekao je predsednik Srbije danas.

Dodaje da je uskladišteno 75 odsto. "U jednom danu smo imali zahtev za 1/4 ukupnih rezervi, to nikad nije bilo, a cene su otišle u nebesa", dodao je.

- Kada vlada proceni da smo sigurni, tada može da odobri izvoz. Ali, moramo da merimo svakog sekunda . ističe.

- Nama je u tri dana izvoz jestivog ulja skočio za 109 odsto - istakao je Vučić dalje, dodajući da je sve praćeno preko različitih državnih organa. "Imamo dovoljno svega, i šećera, i brašna, i ulja i kukuruza, svega imamo više nego dovoljno".

Podsećamo, Vučić je sinoć rekao da od sutra, 10. marta, neće biti izvoza brašna, pšenice, kukuruza i ulja.

Vezano za situaciju sa naftom, predsednik je rekao da će videti kako da se obezbedi nafta iz više izvora, samo je, kako kaže, problem logistike sada, jer smo veliki deo sirove nafte dopremali iz Hrvatske.

Aleksandar Vučić Peter Sijarto  fabrika stočne hrane UBM Aleksandar Vučić i Peter Sijarto / Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- To jeste bila ruska nafta, ali je dolazila iz Hrvatske. Moramo sada da preispitamo troškove transporta preko eventualnih novih izvora.

Kako kaže, "ne može sebi da oprosti što nismo kupovali naftu još pre šest meseci, što nismo predvideli šta se zbiva, kada su i Kinezi kupovali, na vreme".

- Ulažemo još 100 miliona evra za kupovinu naftu, samo je pitanje gde ćemo da je držimo. Imamo rashode na koje nismo računali, kao što su akcize da bismo držali cene za gorivo. Bez obzira na skok cene nafte, jutros je nafta 132, 133 dolara po barelu, ali ne diramo cene. Ne znam šta da vam kažem ako nafta ode na 200 dolara... Nije problem što je imamo, problem je cena.

"Ovo neće da traje 15, 20 dana, već mesecima, ovo je pakao. Nadam se da vojno neće, ali ekonomski će svakako da traje. Bolje smo pripremljeni nego drugi", dodaje.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    9. mart 2022 | 11:48

    Jedan dan bajke drugi dan kriza je ljudi kako ne shvatate dnoooo

  • Njanja

    9. mart 2022 | 11:02

    Dok je predsednika Vučića gladni nećemo biti , on je jedini koji od svih do sada gleda isključivo građane Srbije i njihov prioritet.

  • Vuk

    9. mart 2022 | 11:58

    Za zalihe treba pitati TAJKUNE!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>