• 0

Vodeća američka banka: "Bez ruskih energenata, preti nam potencijalno ogroman šok"

I kompanija "Rystad Energy" upozorava na posledice zabrane uvoza ruske energije

  • 0
Goldman Sachs Foto: Shutterstock

Ruska invazija na Ukrajinu i udar Zapada na Moskvu ostavili su svetsku ekonomiju izloženom epskom energetskom šoku.

"Neizvesnost o tome kako će ovaj sukob i nestašice nafte biti rešeni je bez presedana", napisali su stratezi Goldman Saksa (Goldman Sachs), vodeće američke investicione banke, u belešci klijentima.

Razvoj je bio nemilosrdan. U utorak je Bela kuća objavila zabranu uvoza ruske nafte, a zakon je potom i usvojen, dok se Ujedinjeno Kraljevstvo obavezalo da će postepeno ukinuti uvoz iz Rusije do kraja 2022, piše CNN ovih dana.

Ako druge zapadne nacije budu "masovno" sledile američko vođstvo i zabrane rusku naftu, cene sirove nafte bi ovog leta mogle skočiti na čak 240 dolara po barelu, upozorila je kompanija "Rystad Energy" u izveštaju objavljenom u sredu.

Takav potez bi stvorio "rupu na tržištu, od 4,3 miliona barela dnevno, koja se jednostavno ne može brzo zameniti drugim izvorima snabdevanja", dodaje se.

"S obzirom na ključnu ulogu Rusije u globalnom snabdevanju energijom, svetska ekonomija bi se uskoro mogla suočiti sa jednim od najvećih šokova u snabdevanju energijom ikada", napominje Goldman Saks, dodajući da su razmere šoka "potencijalno ogromne".

Podsećamo i na opsežnu analizu britanskog servisa BBC, u kojem se preispituje budućnost sveta bez ruskog gasa i nafte, odnosno mogući scenario.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>