• 3

Menjačnice mogu da vam uzmu najviše 1 odsto provizije, i to moraju vidno da istaknu

NBS je već obavila kontrolu više menjačnica zbog navoda da su prodavale evro po većem kursu

  • 3
Dinari, brojanje para, banka, pošta, menjačnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Narodna banka Srbije izmenila je Odluku o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova, pa je menjačnice ograničila da pri prodaji i otkupu od fizičkih lica mogu naplatiti proviziju od najviše jedan posto.

U Odluci NBS, objavljenoj u Službenom glasniku, navodi se i da na početku radnog vremena menjač mora da na vidnom mestu istakne, na način na koji je istaknuta i kursna lista, da proviziju naplaćuje do maksimalno jedan posto.

To obaveštenje tokom radnog vremena menjač ne sme da menja, propisala je NBS.

Do ovakve odluke došlo je pošto je NBS obavila kontrolu više menjačnica zbog navoda da su prodavale evro po većem kursu.

Dalje, banka čiji softver ovlašćeni menjači koriste u obavljanju menjačkih poslova – dužna je da Narodnoj banci Srbije dostavi specifikaciju tog softvera, i to najkasnije 15 dana pre početka korišćenja tog softvera od strane ovlašćenih menjača, odnosno njegovog stavljanja u funkciju, kao i pre svake izmene tog softvera u odnosu na njegovu prethodnu verziju.”.

Video: Nema produžetka roka za e-fiskalizaciju: Prvi maj je ključni datum

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • s

    11. mart 2022 | 12:30

    Pre 3 dana objaviste 1,25 % a danas 1 % ko je ovde lud ???!!!

  • Bla bla

    11. mart 2022 | 19:13

    Bruka. Do sada je bilo samo 1,25% a od sada na navedenu dodatnih 1%, tako da prodajni sa 118,5 dinara od pre neki dan ide na 121 dinara. Da se još više odere siromašan narod a kajmak da uzmu država i menjačnice.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>