• 4
 ≫ 

Ukrajinci prekinuli proizvodnju neona, novi udar za industriju čipova

 ≫ 

Oba ukrajinska proizvođača su, prema rečima predstavnika tih kompanija koje je kontaktirao Rojters, odlučila da zaustave proizvodne operacije

  • 4
prsti, čipovi

Printscreen: YouTube/JacobsSchoolNews

Dva vodeća ukrajinska dobavljača neona, koji proizvode oko polovine svetske ponude tog gasa, važnog u proizvodnju čipova, obustavili su rad pošto je Moskva intenzivirala napade na tu zemlju, izveštava Rojters.

Kao što je Telegraf Biznis već pisao, oko 45 do 54 posto svetskog neona za poluprovodnike, koji je ključna komponenta za lasere koji se koriste u proizvodnju čipova, dolazi iz dve ukrajinske kompanije, Ingas i Krioin, prema računici britanske agencije izvedenoj na osnovu podataka tih preduzeća i kompanije za istraživanje tržišta Tekcet.

Globalna potrošnja neona za proizvodnju čipova dostigla je oko 540 metričkih tona prošle godine, prema proceni Tekceta.

Oba ukrajinska proizvođača su, prema rečima predstavnika tih kompanija koje je kontaktirao Rojters, odlučila da zaustave proizvodne operacije pošto su ruske trupe pojačale napade na gradove širom Ukrajine.

Ova obustava proizvodnje još više pomračije situaciju na svetskom tržištu čipova, na kojem već vlada nestašica poluprovodnika, i preti da podstakne dalji rast cene tog gasa.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeste

    11. mart 2022 | 19:44

    Sad ama baš sve dolazi iz Ukrajine i naravno sve mora da poskupi.

  • Mora dobro da pobedi

    11. mart 2022 | 22:08

    Krljaj bre čipove i bakar i aluminijum,naftu,gas nek crkne internet da vise ne citam i ne komentarisem,da se narod vise ne truje kazima i crnilom!To je jedini spas ta čovečanstvo,bolje sami da se vratimo u 18 ili 19 vek nego da nas vrate u kameno doba senilni Bajden i nato fašisti!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>