• 9

3 industrije koje su u problemu zbog uredbe o gorivu: Da li će se dozvoliti točenje u kanister?

Zanatskim pivarama kreće sezona

  • 9
Gorivo, poljoprivreda, biofuel, biogorivo Foto: Shutterstock

Privredna komora Srbije zatražila je od Vlade Srbije dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, jer građevinske kompanije i zanatske pivare imaju probleme u poslovanju zbog tumačenja ove Uredbe koja zabranjuje točenje goriva u cisterne na benzinskim stanicama.

Komori su se javile građevinske kompanije koje ukazuju da ne mogu pomoćne mašine - valjkove, finišere, freze, rovokopače i druge da transportuju do benzinskih pumpi već ih na gradilištu opskrbljuju gorivom, saopštila je PKS.

Takođe, proizvođači zanatskog (kraft) piva ističu da imaju problem u proizvodnji, jer ove firme dizel gorivo sipaju u male cisterne na benzinskim stanicama na kojima se obavlja maloprodaja i to gorivo koriste za agregate u proizvodnji.

Kako je u članu 4. uredbe navedeno da se isporuka derivata vrši "isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava", proizvođači zanatskog piva strahuju za proizvodnju jer većina planira početak kuvanja piva sledeće nedelje za letnju sezonu.

Zbog ovih problema PKS je zatražila od Vlade Srbije i nadležnih institucija dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata u vezi sa snabdevanjem gorivom građevinskih i proizvodnih kompanija.

Podsetimo, sličan problem imaju i poljoprivrednici jer su im pojedine pumpe udaljene.

"Uspeli smo da umirimo trziste, veoma pristojnom cenom, ali i kolicinama nafte. Upravo zbog toga, razmatramo mogućnost i do srede ćemo izaći sa zaključkom, kako i na koje kolicine za registrovana gazdinstva, i kolike površine možemo da dajemo ljudima i u kanistare, jer ne želimo da to bude švercovana roba ne želimo da nam se to pojavljuje na ulicama. Želimo da pomognemo poljoprivrednicima", naveo je ranije danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje da li će se naći neko rešenje.

Podsetimo i da je cena goriva za poljoprivrednike zamrznuta na 179 dinara. 

Video: Vučić o krizi cena goriva: Umirili smo tržište naftnih derivata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    14. mart 2022 | 17:39

    Strucno lice pravilo nacrt zakona gde iz sume onaj mora da ide sa motorkom na pumpu, toliko kakvo ministarstvo vodi Srbiju....Banana drzava

  • Mrki

    14. mart 2022 | 19:25

    Ako ima goriva, kao što kaž(e)u, čemu ograničenja? I, zašto uvek, prvo, donesu odluku, pa ispravljaju greške, amateri...?!

  • Sta dozvoliti

    14. mart 2022 | 16:57

    Moj komsija juce sipao 3 bureta po 200 litara o cemu vi pricate ko nedozvoljava???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>