• 0
 ≫ 

Pooštravaju se uslovi za strane radnike: Traže pametne talente, ali samo uz skupa vina i BMW

 ≫ 

Druga važna procena je da li nacionalnost podnosioca zahteva doprinosi raznolikosti kompanije

  • 0
Singapur panorama Singapur / Foto: Shutterstock

Možda i dalje imate dilemu da li je Singapur grad, država ili ostrvo, ali smo sigurni da znate da je on "utočište" za bogate i ambiciozne.

Da odgovorimo i na prvo pitanje: Singapur je sva tri, grad-država-ostrvo, a nalazi se uz južni vrh Peninsular Malezije u jugoistočnoj Aziji.

Ali kako Blumberg piše ovih dana, čini se da Singapur zatvara svoja vrata stranim talentima baš u trenutku kada se ubrzava egzodus iseljenika iz Hongkonga.

Vlada je nedavno pooštrila pravila vezana za vize za radnike sa "belim okovratnicima". U pitanju su zaposleni koji obavljaju posao u kancelariji ili drugom administrativnom okruženju: izraz se odnosi na poslove u vladi, konsalting, računovodstvo, izvršni menadžment, korisničku podršku, dizajn, inženjering, istraživanje tržišta, finansije, ljudske resurse, operativno istraživanje, marketing, informacione tehnologije, umrežavanje, pravo, zdravstvo, arhitekturu, i istraživanje i razvoj.

Ovim potezom vlade Singapura "obruč se steže" još više, uprkos tome što se poslodavci već žale da je situacija dovoljno zategnuta. Da li će azijski grad-država propustiti svoju zlatnu priliku da "uhvati" nezadovoljnu elitu Hongkonga? Teško.

Njujorška agencija napominje da je to "drugačiji deo tržišta rada", koji će osetiti negativne posledice ovih strožih mera. U roku od nekoliko nedelja, Singapur je uveo niz dramatičnih promena vezanih za dobijanje radne dozvole (vize) za visoko kvalifikovane strance, podižući zahteve za minimalnu platu i uvodeći sistem bodova koji je sličan onome koji se koristi u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Počevši od sledeće godine, novi kandidati će morati da akumuliraju određeni rezultat po nizu kriterijuma koji uključuju obrazovne kvalifikacije i veštine, kao i uporedivu platu, u odnosu na ostale koje imaju meštani: dakle, što je veća - to bolje.

Skupa vina i BMW

Kompanije koje su spremne da daju velike plate za doseljenike koji bi da rade u Singapuru, moraju da pronađu zaista izuzetne talente. Druga važna procena je da li nacionalnost podnosioca zahteva doprinosi raznolikosti kompanije.

BMW M5 BMW M5 / Foto: Pixabay

Novi propisi dolaze u trenutku kada ekonomska zabrinutost dostiže vrhunac, a inflacija raste najbrže u poslednjih skoro 10 godina. Ali, godinama pre porasta cene kafe late i zapanjujućih računa za struju, lokalno stanovništvo se žalilo zbog povećanja nejednakosti u prihodima, jer su aspiracije za posedovanjem kuća sve više bivale van domašaja.

Kao i u mnogim drugim bogatim zemljama, pandemija je te strahove "iznela" u prvi plan. S druge strane, zabrinutost nije neopravdana: nerezidenti čine 27% stanovništva od 5,5 miliona, a stranci čine više od 20% profesionalne radne snage. U najbazičnijem smislu, postoje dve različite vrste doseljenika: oni koji žele da budu manje plaćeni od Singapuraca i bogato plaćeni rukovodioci iz inostranstva koji zarađuju više.

Blumberg konstatuje da oni plaćeniji neće biti "pogođeni" strožim pravilima, tj. da ih podizanje minimalne plate u finansijskom sektoru na 5.500 singapurskih dolara (oko 4.000 USD) ili 66.000 singapurskih dolara godišnje - neće pogoditi. Tu se misli na grupu "otmenih rukovodilaca".

Oni privlače nekoliko stotina hiljada dolara, ako ne i više, i upravo takve stanovnike Singapur želi. One koji piju skupa vina i voze dobra kola, kao što je BMW.

Video: Počela proslava praznika u Dubaiju: Podignuta zastava Srbije za Dan državnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>