• 4
 ≫ 

Kako je Abramovič stekao milijarde, šta je istina? "To nije bio posao, već strast prema klubu"

 ≫ 

U toku je prodaja FK Čelsi, a bogati Rus neće moći da profitira od nje

  • 4
Roman Abramovič jahta Roman Abramovič / Foto: Printskrin: Youtube/DrDuu, Foto: Tanjug/AP

Prema listi magazina Forbs, 142. najbogatija osoba na svetu, odnosno Roman Abramovič, trenutno prolazi kroz izazovne privatno-poslovne momente zbog krize u Ukrajini.

Podaci ažurirani danas, 16. marta, govore da je Rus "težak" 6,9 milijardi dolara.

Inače, već neko vreme je poznato da je Evropska unija sankcionisala Romana Abramoviča, a u obrazloženju odluke se navodi da je "Abramovič ruski oligarh koji ima duge i bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom".

EU je juče odobrila četvrti paket sankcija protiv Rusije i proširila listu pojedinaca i pravnih subjekata zakoje se smatra da su bliski režimu u Kremlju. Kako je dalje objašnjeno, "za Romana Abramoviča se smatra da je imao koristi od ruskih donosilaca odluka za destabilizaciju Ukrajine".

Sve u svemu, sada je u toku prodaja FK Čelsi, u vlasništvu Abramoviča skoro dvadeset godina, koji je nedavno rekao da je sebe "doživljavao kao čuvara kluba čiji je posao da uradi sve da klub bude uspešan".

Video: Šta je sve Roman Abramovič učinio za Čelsi: Od proseka napravio velikana

Rekao je i da neće tražiti od Čelsija da mu vrati pozajmicu od 1,5 milijardi evra koliko je uložio. "Za mene ovde nikad nisu bili važni posao ili novac, već čista strast prema igri i klubu".

Ono što je sada već aktuelno jeste da je privatni saudijski konzorcijum, "Saudi Media", sa Mohamedom Alkhereidžijem na čelu, poslao zvaničnu ponudu za kupovinu engleskog fudbalskog kluba, a navodna cifra je 2,7 milijardi funti ili više od tri milijarde evra.

Svi Romanovi poslovi

Ruski oligarh, rođen 24. oktobra 1966. u Saratovu, poseduje deonice u gigantu usmerenom na čelik - Evraz, zatim u rudarskoj kompaniji Norilsk Nickel i ogromnu većinu u Čelsiju (što je sada pod znakom pitanja).

On je i vlasnik druge po veličini jahte na svetu, Eclipse, kupljene za skoro 400 miliona dolara 2010. godine. Takođe poseduje i superjahtu Solaris.

Abramovič je prodao je 73% udela u ruskoj naftnoj kompaniji Sibnjeft državnom gasnom titanu Gaspromu, za 13 milijardi dolara 2005. godine.

Superjahta Superjahta Solaris, u vlasništvu Romana Abramoviča / Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Takođe je potrošio 2,5 milijardi dolara u regionu Čukotka, gde je radio kao guverner i predsednik lokalne Dume od 2001. do 2013. Preneo je više od 90 miliona dolara imovine u Njujorku na bivšu suprugu Dašu Žukovu.

Njegova britanska investitorska viza je istekla u aprilu 2018, i tada nije mogao da dobije novu; umesto nje, dobio je izraelsko državljanstvo.

Forbs dalje navodi da bogati Rus ima sedmoro dece, da ima master studije završene na Akademiji prava u Moskvi (Moscow State Law Academy), te da je bogatstvo stekao preko poslova vezanih za čelik i investicije. Inače, Abramovič važi za tzv. self-made milijardera, što znači da je potpuno sam stekao svoje bogatstvo, bez nasleđa i prethodno stvorenog kapitala.

Postavljaju se pitanja o tome kako je Roman Abramovič zaradio svoje bogatstvo, posebno sada kada je Upravni odbor Premijer lige zabranio Rusu da vodi Čelsi, nakon što ga je britanska vlada sankcionisala.

Ne samo da će Čelsi sada biti prodat, već Abramovič neće moći da profitira od prodaje, uprkos tome što je u klub sve vreme ulagao milione dolara. Podsećamo, on je među sedam ruskih milijardera koji se nalaze na listi britanskih sankcija.

Diplomate Evropske unije prihvatile su sličan potez.

Abramovič, Berezovski i Sibnjeft

U utorak su se pojavile tvrdnje o tome kako je Abramovič zaradio svoje bogatstvo, a BBC je objavio "šokantne tvrdnje" - navodi Jahu - koje se tiču mita i prostitutki. Bivši glavni ruski tužilac, Jurij Skuratov, naveo je za BBC da je Abramovič svoje bogatstvo stekao "prevarantskim poslovima".

Prema izveštaju britanskog servisa, Rus je kupio Sibnjeft od vlade na aukciji za 250 miliona dolara 1995. godine. Zatim ga je, navodno, prodao vladi za 13 milijardi dolara deceniju kasnije. U izveštaju se navodi da je Abramovič prvobitno kupio kompaniju na "nameštenoj aukciji", putem "šeme prevare", sa bivšim poslovnim saradnikom Borisom Berezovskim.

Roman Abramovič Roman Abramovič / Foto: Mark Pain / Alamy / Alamy / Profimedia

Skuratov je bio ruski generalni tužilac od 1995. do 1999. godine i u to vreme je istraživao prodaju. "U suštini, to je bila lažna šema, gde su oni koji su učestvovali u privatizaciji formirali jednu kriminalnu grupu koja je dozvolila Abramoviču i Berezovskom da prevare vladu i da ne isplate novac u iznosu koliko ova kompanija zaista vredi", rekao je za BBC.

Međutim, Skuratov je bio primoran da podnese ostavku 1999. godine kada je u javnost pušten video snimak koji ga je diskreditovao. Do skandala, u kom se pominje kako Skuratov navodno boravi u svojoj kancelariji sa dve seksualne radnice, došlo je usred političke bitke sa tadašnjim predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom.

Video je objavljen neposredno pre nego što je Skuratov planirao da podeli imena ruskih oligarha koji su uzimali mito od jedne švajcarske firme. "Cela ova stvar je očigledno bila politička, jer sam se u svojim istragama veoma približio porodici Borisa Jeljcina, uključujući i ovu istragu o privatizaciji Sibnjefta", dodao je.

Abramovič je, navodno, priznao da je podmićivao ruskog zvaničnika.

Berezovski je, opet navodno, tužio Abramoviča 2012. godine, tvrdeći da ga je "naterao da proda akcije Sibnjefta ucenjujući ga, tražeći milijarde dolara odštete". Berezovski je izgubio slučaj, ali je Abramovič priznao da je Berezovskom dao 10 miliona dolara u vreme kupovine Sibnjefta da bi isplatio ruskog zvaničnika.

U utorak je avion, povezan sa Abramovičem, sleteo u Moskvu nakon što je poleteo iz Istanbula nakon kratkog zaustavljanja. Avion je stigao u Istanbul iz Izraela u ponedeljak, ubrzo nakon što je viđen na aerodromu u Tel Avivu, preneo je Jahu dalje.

Izvor britanskog ministarstva saobraćaja rekao je u petak da Britanija traži helikoptere i avione koji pripadaju sankcionisanim oligarsima. Vlasti u Evropi poslednjih dana zaplenile su više nekretnina, uključujući raskošne jahte vredne stotine miliona dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • šumaher

    16. mart 2022 | 10:43

    Ako su Englezi imali sve informacije od pre, zašto su mu dozvolili kupuje fud klub i vrti tim istim novcem? Izgleda zato, daj uloži pare, napuni nam budžet a onda te mi kao proteramo

  • mihailovic

    16. mart 2022 | 10:53

    """EU je juče odobrila četvrti paket sankcija protiv Rusije i proširila listu pojedinaca i pravnih subjekata zakoje se smatra da su bliski režimu u Kremlju. Kako je dalje objašnjeno, "za Romana Abramoviča se smatra da je imao koristi od ruskih donosilaca odluka za destabilizaciju Ukrajine"."""" ____________________________________ EU da prikaze dokaze za svoje tvrdnje ! Antiruska histerija dolazi uglavnom od zemalja koje su bile direktni ili indirektan Hitlerov saradnik,dakle ovde govorimo o sukobu skrivenih u EU oblande nacista i Rusije koja je kroz svoju istoriju uvek se borila protiv nacizma i spasavala Evropu od istih.

  • Zoka

    18. mart 2022 | 06:42

    Sta fasisti hitlerovci rade, sve isti scenarij kad je hitler pljackao Jevreje. Nasto spade Evropa i svet i sve to rade i skupa sa lopivskim Amerikom. Iz nje stize sve najgore sto narid moze zadesit kao i zemlje. Pljacka im u dusi jos od kaubojskih vremena.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>