• 4

Top najskuplje jahte koje su u rukama moćnih ruskih oligarha: Jedna se trenutno nalazi u Tivtu

Verovatno najpoznatiji ruski oligarh, Roman Abramovič, globalno je poznat i kao vlasnik jahte Eclipse

  • 4
Najskuplje jahte ruskih oligarha, Infografika Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP/Wikipedia/Marie-Lan Nguyen/Profimedia/Tonci Plazibat/CROPIX/SIPA/

Kriza u svetu ne jenjava, a sukob između Rusije i Ukrajine "preliva se" na mnogobrojne aspekte društva. Pre svega, najgore je to što su ugroženi ljudski životi.

Ukrajinske izbeglice danima unazad migriraju, tražeći spas i novi dom van svoje zemlje, zahvaćene ratom, a istovremeno - ruski oligarsi su nanovo u centru međunarodnih kontroverzi.

Naime, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Zapad je uveo sankcije Moskvi i celoj zemlji, bankama i pojedincima. Ni najbogatiji nisu pošteđeni.

Pojam "oligarh" uglavnom vezujemo za manju grupu izuzetno bogatih Rusa, koji su se istakli posle pada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Verovatno najpoznatiji ruski oligarh, i još uvek vlasnik FK Čelsi (iako je rešio da ga proda), Roman Abramovič, globalno je poznat i kao vlasnik jahte Eclipse za koju je procenjeno da trenutno vredi oko 438 miliona dolara (prema podacima Forbsa, ažuriranim 2. marta).

Jahta Eclipse registrovana je na Bermudama. Takođe, Abramovič ima i jahtu Solaris, koja je registrovana na istoj lokaciji, a vredi 474 miliona USD.

U međuvremenu, u prvi plan je izbio milijarder Ališer Usmanov, čija jahta Dilbar vredi 588 miliona dolara, a registrovana je na Kajmanskim ostrvima.

Inače, Evropska Unija je u ponedeljak uvela sankcije Usmanovu, a nemačke vlasti su u međuvremenu zaplenile njegovu skupocenu jahtu koja se još od oktobra nalazi u brodogradilištu u Hamburgu, zbog renoviranja.

Metalurški oligarh, Viktor Rašnjikov, poseduje super-jahtu Ocean Victory čija je vrednost  294 miliona dolara. To ga na aktuelnoj listi magazina Forbs stavlja na treće mesto, dok je na 4. poziciji Andrej Meljničenko, sa jahtom A vrednom 204 miliona dolara. Trenutno se nalazi u Dubaiju.

Andrej Molčanov poseduje jahtu Aurora, vrednu 110 miliona, a Leonid Mikhelson, inače CEO kompanije Novatek, poseduje Pacific, vredan 115 miliona dolara. Među zapaženim velelepnim brodovima su i Areti I, Igora Makarova, u vrednosti od 7 miliona USD, kao i Sea & Us od 58 miliona dolara, u vlasništvu Rusa Anatolija Lomakina.

Igor Kesaev ima My Sky, jahtu registrovanu na Kajmanskim ostrvima, vrednu 30 miliona dolara, kao i jahtu Sky koja vredi 7 miliona dolara manje od ove prve. Jahta Andreja Gurijeva zove se Alfa Nero, registrovana je na Kajmanskim ostrvima, a vrednost joj je 81 miliona dolara.

Sergej Galitski takođe poseduje jednu od najskupljih jahti na svetu, u vrednosti od oko 200 miliona dolara. Zove se Quantum Blue. Aleksander Frolov poseduje jahtu Dream, vrednu 3 miliona dolara, takođe registrovanu na popularnim Kajmanskim ostrvima.

Ističe se i Oleg Deripaska, sa jahtom Clio, vrednom blizu 60 miliona dolara, kao i Aleksej Mordašov koji ima dva otmena broda, Lady M i Nord. Prva vredi 27 miliona, a za drugu nije poznata ta informacija.

Vagit Alekperov poseduje jahtu Galactica Super Nova, vrednu 67 miliona dolara, koja je 1. marta poslednji put evidentirana u Tivtu, a inače je registrovana na Kajmanskim ostrvima. Titan je brod koji je u vlasništvu Aleksandera Abramova, a koji vredi 82 miliona dolara. Prema podacima iz 2. marta, lociran je na Maldivima.

Video: Da li je Roman Abramovič uplovio u Boku Kotorsku? Luksuzna jahta usidrena kraj Ostrva Cvijeća

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VB

    3. mart 2022 | 14:23

    Sad se utrkuju ko će više da zapleni tudje, prosto rečeno otimačina!

  • Joja sa Kozare

    3. mart 2022 | 14:25

    Ova u Tivtu je pod zastitim Montenegrijanskih odbrambenih snaga.

  • Diki

    12. mart 2022 | 17:56

    Tjeraj to odavde, ko zna kakvi sta sve ima u njima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>