• 2

Jedan od najvećih poslova u eks Ju: Vlasnici Cesne kupili slovenački Pipistrel koji pravi e-avione

Pipistrel je jedna od globalno najvažnijih i najuspešnijih kompanija koje proizvode letelice na električni pogon

  • 2
Pipistrel Velis Electro, elektručni avion

Foto: Pipistrel-aircraft.com

Američki vazduhoplovni konglomerat Tekstron objavio je da je kupio slovenačkog proizvođača aviona Pipistrel. Kako je saopšteno iz američke kompanije u okviru koje posluju najveći globalni vazduhoplovni proizvođači Cesna, Bičkraft, Bel, Lajkoming i Hoker, Pipistrel će činiti novu diviziju kompanije koja će se zvati „eAviation“ i koja će proizvoditi letelice na „održiv pogon“.

– Pipistrel je jedna od globalno najvažnijih i najuspešnijih kompanija koje proizvode letelice na električni pogon. Tekstron će zadržati Pipistrel brend, proizvodne lokacije u Sloveniji i Italiji, deo kompanije koji se bavi istraživanjem i razvojem uz investiranje u postojeće i buduće projekte kompanije.

Sa Tekstronom, Pipistrel će imati pristup značajnijim resursima, tehničkoj i regulatornoj ekspertizi i najvećoj globalnoj mreži prodaje i podrške. To će omogućiti Pipistrelu da ubrza razvoj i sertifikaciju svojih letelica na električni i hibridni pogon – saopšteno je iz Tekstrona, prenosi Tango Six.

Osnivač i vlasnik Pipistrela Ivo Boskarol kazao je ovim povodom da će ova transakcija omogućiti slovenačkoj kompaniji da ima pristup ekspertizama i resursima koji bi inače bili nepristupačni da je Pipistrel nastavio da posluje samostalno. Boskarol će ostati manjinski deoničar u kompaniji i savetnik na projektima u naredne dve godine dok će transakcija i prenos vlasništva biti realizovani u drugom kvartalu ove godine.

Podsetimo, avion na baterije, "Pipistrel Velis Elektro", mali je dvosed, namenjen za obuku pilota. Može da leti 50 minuta, plus rezerva, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

Video: SAJ evakuiše avion u Surčinu: Putnici bezbedno napuštaju letelicu pred potragu za bombom

(Telegfraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    17. mart 2022 | 15:58

    Svaka cast. Vrhunska tehnologija pobeduje ako je politikanstvo ne ometa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>