• 4

Vučić: Čekaju nas teški meseci, goriva ima dovoljno, ali borba neprestano traje

"Do čepa ćemo da napunimo skladište u Smederevu, koje nije puno, da bismo mogli da izdržimo u svakom trenutku da litar nafte ne moramo da uvezemo oko 87 dana"

  • 4
Aleksandar Vučić Printskrin: TV Prva

"Plašim se da dani, nedelje i meseci koji su pred nama će biti samo gori", rekao je večeras na televiziji Prva predsednik Srbije Alekdsandar Vučić.

- To znači da će to za nas biti veoma teško. Naša pozicija večeras, u ovom trenutku je užasna, mi sad moramo da rešavamo pitanja nafte. Mi moramo da se bavimo time hoćemo li hemikalije koje koristimo u rafineriji, jer rafinerija je većinski ruska -  rekao je predsednik.

Predsednik je podsetio da je naftna industrija 2008. godine prodata ruskog državi, odnosno Gaspromnjeftu, gde je ruska država većinski vlasnik.

- Mi uvozimo sirovu naftu, uvozi je NIS, prerađujemo je, od 20.000 tona sirove nafte mi proizvodimo 10 hiljada tona dizela i 3.700 tona benzina. Ali za to vam je potrebno da i rafinerija radi, potrebni su rezervni delovi, hemikalije...

On je istakao da je naručeno još 34.000 tona dizela i 40.000 tona sirove nafte, još benzina, avio goriva, mazuta 25.000 tona. Goriva, tako, iammo dovoljno u slučaju prekida.

- Do čepa ćemo da napunimo skladište u Smederevu, koje nije puno, da bismo mogli da izdržimo u svakom trenutku da litar nafte ne moramo da uvezemo oko 87 dana. Mi više nemamo ni skladišta i na tome moramo da radimo u buućnosti, kao i skladišta za gas.

Skladišta gasa su takođe u velikoj meri popunjena. Problem je što te rezerve trošimo kada su hladni dani.

Borba je na dnevnom nivou, ističe Vučić i ne treba se plašiti se, ali on brine ne za danas, već "za sutra".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovo

    18. mart 2022 | 23:01

    Tadic Djilas i Jeremic prodali NIS Rusima a sad serpari ruze Vucica.

  • Map

    18. mart 2022 | 23:54

    Sad se ispostavilo da nis nije nikad trebalo prodavati pa makar lako funkcionisao ali bi imali vlastitu naftnu kompaniju a ovako to nam je sto nam je bice opet sverc komerc a litra nafte 5 eura

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>