• 1
 ≫ 

Turska bi mogla biti novo utočište za odlazeće kompanije? 4 faktora su im važna

 ≫ 

Ta zemlja je važna trgovinska baza, tako da je to svakako jedan od njenih aduta za privlačenje stranih korporacija

  • 1
Urfa, Turska, pistaći Foto: Pixabay/Huseyinaslantv

Egzodus kompanija iz Rusije ne jenjava, a neke međunarodne firme - pogođene ratom u Ukrajini - počele su da sele svoja sedišta u Tursku.

Prema pisanju medija, ta država im je "novo sigurno utočište", a uz to i važna trgovinska baza.

Tu se pre svega misli na kompanije iz Amerike, koje zauzimaju drugo mesto u međunarodnim kapitalnim ulaganjima. Sada fokus usmeravaju na Tursku, kako bi se upoznale s mogućnostima saradnje i poslovanja u toj državi.

Agencija Anadolija piše da su izbijanje pandemije i rat Rusije i Ukrajine "pogodili niz zapadnih investicionih kompanija koje posluju u Rusiji". Pri donošenju odluke u "preseljenju" ulaganja, u obzir su uzeti ovi parametri: mogućnosti, cene energije, troškovi prevoza i radna snaga.

Podsećamo, mnoge zapadne kompanije se nedeljama unazad povlače iz Rusije, podržavajući tako sankcije koje su Rusiji uvele neke svetske države i međunarodne organizacije.

S druge strane, ima i onih brendova koji ne mogu tako lako da obustave svoje poslovanje u Rusiji. Recimo, Burger King ima 800 restorana u Rusiji, i za razliku od rivala Mekdonalds, nije uspeo da ih zatvori.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    20. mart 2022 | 13:16

    Колико се сећам, а није било тако давно, исти ти који се сада селе у Турску, вриштали су као дрекавци када је Турска набављала Руске противавионске системе и претила да ће напустити НАТО....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>