• 5

I kroksice odlaze brzim korakom: Spisak svih kompanija koje su napustile Rusiju

Egzodus utiče na svaki ugao ruske ekonomije

  • 5
crocs Foto: Shutterstock

Desetine najvećih svetskih kompanija napustile su Rusiju ili smanjile svoje poslovanje u toj zemlji, kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Egzodus utiče na svaki ugao ruske ekonomije: od njenog ogromnog energetskog bogatstva preko automobila, finansija, maloprodaje, zabave i brze hrane, pa do Rusije "gladne" novih investicija i proizvoda i usluga koji su postali popularni u decenijama nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Ovo je aktuelni presek, odnosno detaljan spisak svih divova koji su se povukli od 24. februara tekuće godine.

Auto i avio-industrija

Na spisku su Ford, Dženeral Motors, Tojota, Folksvagen, Nisan, kada je reč o automobilskim divovima, a kada govorimo o avio-svetu, poslovanje u Rusiji obustavili su Boing i Erbas.

Ipak, situacija sa Boingom je malo kompleksnija nego što se čini, jer gigant nadalje mora da se pozabavi svojim odnosom sa ključnim dobavljačem titanijuma - na čelu sa sankcionisanim oligarhom koji je nekada radio u KGB-u sa predsednikom Rusije.

Tehnologija

Svoj stav po ovom gorućem pitanju zauzeli su i Airbnb, Amazon, Epl, Fejsbuk sa matičnom kompanijom Meta, zatim Hitachi, IBM, Intel, Majkrosoft, Netflix, Roku, Spotifaj, Tviter, Jutjub i Gugl.

Epl je početkom meseca obustavio prodaju svih svojih proizvoda u Rusiji.

Konsalting

Među kompanijama iz ovog domena su Accenture, Deloitte, EY, KPMG International, PricewaterhouseCoopers (PwC).

Energetika

Ovaj sektor je sada u zenitu, naročito posle odluke SAD da zabrani uvoz ruske nafte. I vodeća banka Goldman Saks dala je svoj stav o tome, a energetske kompanije koje su odlučile da napuste rusko tržište nakon napada na Ukrajinu jesu BP, Equinor, Exxon, General Electric, Shell, TotalEnergies.

Inače, Šel je tokom prošlog vikenda kupovao jeftinu rusku naftu - uprkos zapadnim sankcijama i ratnom sukobu, a nakon javnih kritika rešio je da obustavi tu kupovinu i uputu izvinjenje.

foto-biznis Foto: Freepik

Finansije

Na ovom spisku su Norway's, Mastercard, Visa, American Express, Moody's. Zbog ovih zabrana, ruske banke su najavile prelazak na kineski kartičarski sistem, odnosno saradnju s UnionPay-om.

Ugostiteljstvo

Prema aktuelnim informacijama, svoje poslovanje su obustavili Hilton i Hajat.

Kapitalno dobro

Najveći svetski proizvođač iz agro sveta, John Deere, zatim kompanije 3 i Do.

Mediji i zabava

Biznis u Rusiji su obustavili i giganti DirecTV, Dizni, WarnerMedia. Ta kompanija je 28. februara saopštila da će u ovoj zemlji pauzirati prikazivanje Betmena. Inače, u pitanju je jedan od najvećih blokbastera godine, a u većini zemalja pušta ga Warner Bros., koji je, kao i CNN, jedinica WarnerMedia.

logotip HM Foto: Shutterstock

Trgovina

Crocs, Estée Lauder Companies, H&M, Hajneken, zatim Ikea, Inditex (Zara), Mothercare, Mekdonalds, Koka-Kola, Mondelez, Puma, Prada, Procter & Gamble, Unilever, Yum Brands, Hugo Bos.

Naime, američki proizvođač obuće Crocs je među najnovijim kompanijama koje obustavljaju svoje maloprodajne aktivnosti u Rusiji i uvoz proizvoda u tu zemlju, navodi se na sajtu. Crocs Inc. je jutros saopštio da je doneo odluku koja uključuje i e-prodaju u Rusiji.

Ipak, rečeno je da će Crocs nastaviti da plaća svoje zaposlene u Rusiji tokom ove pauze.

Među ostalim kompanijama su i Alstom, UPS, FedEx, DHL, Maersk, MSC Mediterranean Shipping Company.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    10. mart 2022 | 12:59

    Ako bi se primenjivao isti kriterim za sve zemlje u svetu niko nebi trebalo da posluje pre svega sa Nemcima, Amerikancima, Britancima, Francuzima, Holanđanima, Špancima, Portugalcima. Te zemlje su pobile i osakatile desetine miliona ljudi širom sveta. Ali istoriju ne pišu pobednici.

  • Aleks

    10. mart 2022 | 13:12

    Rusija doživljava preporod od svih loših stvari koje su potekle iz Amerike. Blago njima, kamo sreće da se i kod nas ukine sve što je američko!!!

  • Mirča

    10. mart 2022 | 12:46

    Ionako su najružnije papuče na svetu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>