• 0
 ≫ 

Počeli radovi na Horgošu: Vrednost dve milijarde dinara, gradi se šest novih traka

 ≫ 

Ideja je da se smanji vreme čekanja na ovom graničnom prelazu, tj. da se redukuje stepen gužvi

  • 0
Horgoš, GP Granični prelaz, granica, carina Foto: Uprava carina Republike Srbije

Na Horgošu je danas obeležen početak radova na rekonstrukciji i dogradnji tog graničnog prelaza na srpsko-mađarskoj granici, a obeležavanju su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

- Veliko je zadovoljstvo biti danas na Horgošu, samo dva dana nakon što smo pustili brzu prugu od Beograda do Novog Sada i najavili da ćemo za dve godine završiti prugu do Subotice, a onda se i godinu dana kasnije povezati sa glavnim gradom Mađarske - rekao je Momirović.

Ocenio je da se po svemu ovome vidi da stepen kojim se integriše Srbija sa prijateljima iz Mađarske nema presedana u prošlosti. "Mi moramo da se povežemo sa zemljama Evropske Unije, a definitivno nemamo boljeg prijatelja od Mađarske. Zato proširujemo ovaj najfrekventniji granični prelaz u našoj državi".

Pastor je naglasio da posle nešto malo više od tri meseca od potpisivanja ugovora, danas prisustvuju početku radova. "Ovi radovi izuzetno su značajni jer otvaraju potpuno novu perspektivu ne samo za državu nego i za ovaj deo Srbije. Sever Bačke definitivno prestaje da bude deo periferije i postaje deo centrale i prostora gde se najkrupnije i najznačajnije stvari dešavaju", istakao je Pastor.

On je rekao da tako doživljava infrastrukturne radove, kao što su izgradnja pruge od Beograda do Budimpešte, izgradnja pruge od Segedina do Subotice, proširenje graničnog prelaza Horgoš i proširenje graničnog prelaza kod Bačkog Brega. "Sve je to praktično poentiranje na izuzetno dobre odnose između Mađarske i Srbije, čime se ulaže u budućnost koja stvara potpuno drugu perspektivu, donosi investicije, i poboljšava kvalitet ljudi koji ovde žive", rekao je Pastor.

- Mislim da svi ljudi, na teritoriji cele Srbije, a pogotovo Vojvodine, mogu da prate promene koje se dešavaju. Pozivam ljude da probaju novi brzi voz Soko koji od Beograda do Novog Sada stiže za 33 minuta i vide kako izgleda najbolja železnička infrastuktura u Istočnoj Evropi - rekao je Momirović.

Gužva, granični prelaz, Horgoš Gužva na Horgošu / Foto: Tanjug/Printscreen

Vrednost investicije rekonstrukcije i dogradnje graničnog prelaza Horgoš je dve milijarde dinara, a njom se predviđa izgradnja šest novih saobraćajnih traka - dve nove trake za putnički saobraćaj, dve za teretni saobraćaj i dve nove kolovozne trake za autobuse, što će u velikoj meri uticati na prohodnost i smanjene gužvi na ovom graničnom prelazu.

- Granični prelaz Horgoš jedan je od najfrekventnijih graničnih prelaza ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu Zapadnog Balkana. To samo ukazuje da on ne predstavlja "vrata" samo između Srbije i Mađarske, nego je on put prolaza svih zemalja Zapadnog Balkana i Evropske Unije. Ovaj granični prelaz je takođe i onaj na kom se u regionu beleži najduže vreme čekanja za ulazak ili izlazak iz zemlje, što znači da će se ovom investicijom omogućiti povećanje kapaciteta GP Horgoš, povećanje pristupačnosti kamionima, automobilima i svim putnicima i naravno, uticaće se na smanjenje vremena čekanja i gužvi - izjavio je direktor Transportne zajednice Republike Slovenije, Matej Zakonjšek.

Rok za izvođenje radova je osamnaest meseci.

Video: Soko spreman za prvu vožnju sa putnicima do Novog Sada

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>