• 1
 ≫ 

Ukrajina traži da Banka Rusije bude isključena iz SWIFT-a

 ≫ 

Francuska je pre nekoliko dana zamrzla sredstva Banke Rusije

  • 1
SWIFT, Banke, Udruženje za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije, međunarodna bankarska mreža i softver za razmenu poruka

Foto: Shutterstock

Ukrajinska centralna banka zatražila je danas od globalne međubankarske mreže SWIFT da isključi rusku centralnu banku iz svog sistema za razmenu finansijskih poruka, javlja Rojters.

"Nadamo se vašoj podršci i pomoći kako bismo spasili živote hiljada Ukrajinaca i zaštitili suverenitet naše zemlje", naveo je ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko u saopštenju.

Inače, Francuska je pre nekoliko dana zamrzla sredstva Banke Rusije, ali i imovinu pojedinaca. U pitanju su sredstva od 22 milijarde evra.

Podsećamo, EU je početkom marta isključila 7 ruskih banaka iz ovog sistema, a na listi su se nalazile Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC i VEB.RF.

Sberbank je bila pošteđena kada se donosila ova odluka, a potom je i Nemačka stopirala raniju odluku da iskluči rusku Sberbanku iz SWIFT-a.

Video: Da li je ovo još jedna zaplena jahte ruskih oligarha: Zver od 140 miliona zarobljena u Barseloni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    23. mart 2022 | 11:06

    Zamisli da smo mi mogli recimo 90tih da zahtevamo sankcije za Amere i Švabe, da im se oduzima imovina, da se njihovim sportistima zabrani učešće.Vidiš kako se vremena menjaju, kako je svet "napredovao"Sada "agresor" popije sankcije, a ne žrtva kao nekad.U Jugoslaviji su zapadne sile podržavale separatizam i ratovale sa legalnom vojskom da se uspostavi separatizam, a vidiš sada nije tako.Jedino što je zajedničko da uvek podržavaju fašiste, hm, majku mu,vidi ti to.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>