• 0

Bajatović o tranzitu gasa nakon Putinove odluke: Smeju li Bugari da prekinu transport?

Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, rekao je generalni direktor Srbijagasa

  • 0

Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, izjavio je danas da neće biti "rubljizacije" plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, "ne može da prekine transport gasa kroz svoju teritoriju".

- Transport su (Rusi) već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je bilo dogovoreno. Mi u Srbiji to (tranzit gasa) naplaćujemo u evrima, a ukoliko ne bude moguće u evrima, uzećemo neke količine gasa koji pripada Gaspromeksportu i na taj način se naplatiti kao da smo ga dobili u evrima - rekao je Bajatović.

Dodao je da je dobro što Gasprom i Gaspromeksport nisu na listi sankcija i napomenuo da Srbija nije označena kao neprijateljska zemalja Ruske Federacije.

- Mislim da se to nikad neće ni desiti. Dakle, trebalo bi da možemo da uspešno rešimo, pre svega, pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanje EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte - ocenio je Bajatović za Tanjug.

Istakao je i da je Srbijagas počeo s punjenjem rezervoara u Banatskom Dvoru po trenutnim tržišnim cenama koje su, nakon odluke Moskve da uvede plaćanje u rubljama za "neprijateljske zemlje", dostigle cenu od 1.400 do 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, ukjučujući i transport.

Bajatović je rekao da Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uz rezerve u Bantskom Dvoru od 50 miliona kubika našeg i 160 miliona kubnih metara gasa koji pripada Gaspromeksportu, a od čega Srbija može da računa na 40 miliona kubika po berzanskoj ceni.

Rusija o trenutnoj situaciji

- Rusija će u roku od sedam dana razraditi mehanizam i razjasniti uslove za plaćanje gasa u rubljama - izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Shodno tome, kako se budu uspostavljali kontakti sa kupcima gasa i nakon što im se objasne uslovi plaćanja u rubljama, oni će moći da formulišu svoj stav. Hajde da sačekamo taj momenat - dodao je, odgovarajući na pitanje da li će evropski kupci smatrati rusku odluku o prelasku na rublje kršenjem ugovora.

Peskov je naveo da je predsednik Rusije, Vladimir Putin, juče naložio da se u roku od nedelju dana razradi mehanizam i stvore uslovi za plaćanje u rubljama.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>