• 0

"Oko 80 odsto gasnih ugovora već se plaća u rubljama. Čeka se uvid Evropske komisije"

Lideri EU treba da nastave razgovore o mogućnosti ograničavanja prihoda Rusije od izvoza gasa

  • 0
Evropa Rusija gas Foto: Shutterstock

Belgijski premijer, Aleksandar De Kru, izjavio je danas da odluku Rusije o plaćanju gasa u rubljama treba da razmotri Evropska komisija i da, ako se menja neka stavka u postojećim ugovorima, onda može da se razgovara i o izmenama drugih, kao što je, na primer, cena gasa.

- Što se tiče stava Rusije o plaćanju gasa u rubljama, to bi trebalo da prouči EK. Značajan deo ugovora, do 80 odsto, već sada se plaća u rubljama. Međutim, ako promenimo jedan parametar ugovora u vezi sa procedurom plaćanja, zašto ne bi mogao da se promeni i drugi koji se odnosi na cene - dodao je.

Kaže i da će lideri EU nastaviti razgovore o mogućnosti ograničavanja prihoda Rusije od izvoza gasa kroz ograničavanje ruskih isporuka i cena gasa.

- Možemo da razgovaramo o ograničenju obima nabavki i o ograničenju cena. Tražili smo od EK da proceni efekat postojećih mera, da prouči da li one ostavljaju prostor za zaobilaženje i da odluči da li je potrebno da se dopune. Takođe je potrebno razmotriti eventualne dodatne mere, pri čemu je neophodno obezbediti da one imaju veći uticaj na rusku stranu nego na našu - rekao je De Kru.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>