• 6

Rusija ima ubedljivo najveće svetske rezerve gasa: Sa ovim udelom, teško će je dostići

Japan danas kupuje 3,3 milijardi kubika, a očekuje se da će do 2035. godine kupovati - do 5, milijardi

  • 6
Gasovod Rusija, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Gde leže najveće gasne rezerve na svetu? Na prvom mestu je, pogađate, Rusija.

Ta zemlja je nenadmašiva u ovom pogledu, sa najviše rezervi prirodnog gasa - čak 47,57 milijardi kubnih metara. Na svetskom planu, to je oko 25 odsto udela.

Drugo mesto zauzima Iran, sa skoro 30 milijardi kubika zemnog gasa ili 15,57% dokazanih rezervi na globalnom planu. Katar je zauzeo treću poziciju, zbog nepunih 25,5 milijardi kubnih metara gasa. Izraženo u procentima, udeo iznosi 13,5% ukupnih rezervi gasa.

I pre nego dođemo do daljih mesta na ovoj listi, treba reći da potrebe za gasom intenzivno rastu, a kako bi smanjila svoju zavisnost od Rusije, Evropska Unija je sklopila gasni dogovor sa SAD.

Naime, još nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, Japan je izrazio veliku potrebu za kupovinom tečnog zemnog gasa, mada je i pre spornog događaja bio najveći kupac ovog gasa na svetu. Danas kupuje 3,3 milijardi kubika, a očekuje se da će do 2035. godine kupovati - do 5, milijardi.

Među državama sa značajnim gasnim rezervama su i SAD, Turkmenistan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nigerija, Venecuela i Alžir. 

U tom kontekstu, ipak, treba razlikovati rezerve od resursa - tj. potencijala neke zemlje bogate gasom, koliko ga koristi i koliko je u stanju da ga koristi.

Evropa Rusija gas Foto: Shutterstock

Naredba važi samo za Gasprom?

Otkako je objavljena Putinova naredba da "neprijateljske" države gas ubuduće plaćaju u rubljama, povele su razne polemike. Prema najnovijim informacijama, nemačko Ministarstvo ekonomije želi da prepolovi zavisnost zemlje od ruske nafte - do leta, te da do jeseni eliminiše uvoz ruskog kamenog uglja, objavio je danas nemački list Špigl, pozivajući se na interni dopis ministarstva.

Agencija AP u međuvremenu javlja da je nemački ministar ekonomije, Robert Habek, izjavio kako je njegova zemlja sklopila ugovore sa novim dobavljačima energenata koji će joj omogućiti da značajno smanji oslanjanje na ruski ugalj, gas i naftu u narednim nedeljama.

Oglasio se i portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekavši danas da je Gaspromu naloženo da naplaćuje u rubljama, ali da Novateku nije.

- Predsednik Rusije, Vladimir Putin, naložio je domaćem energetskom gigantu Gaspromu da za izvoz prirodnog gasa prima rublje - izjavio je Peskov, dodajući da Novateku, koji proizvodi tečni pritodni gas, nisu date takve instrukcije.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dante

    25. mart 2022 | 13:38

    A Crna Gora nju ste zaboravili,

  • Siki

    25. mart 2022 | 15:51

    Olbrajtova je svojevremeno izjavila da je to najveća nepravda da se u jednoj državi nalaze tolika prirodna bogatstva. E to koji je krajnji cilj zapadnih "sila", da dođu do Ruskih prirodnih resursa, to je bio cilj i nacističke Nemačke.

  • TTelep

    25. mart 2022 | 13:28

    Imaju i sve manje zaliha aviona, tenkova i vojnika.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>