• 1

Plaćanje ruskog gasa u rubljama već od 31. marta?

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i pooštravanja sankcija, sve su glasniji pozivi u Evropi da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa. Ipak, to nije tako lako u praksi

  • 1
ruska rublja Foto: Shutterstock

Ruski predsednik, Vladimir Putin, do 31. marta očekuje izveštaj vlade, centralne banke i Gasproma o primeni uputstva koje se odnosi na plaćanje gasa u rubljama.

Podsećamo, reč je o odluci da se "neprijateljskim zemljama", ubuduće, ruski gas naplaćuje u ruskoj valuti, saopštila je pres služba Kremlja.

"Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom Gasprom, treba da primeni set mera za promenu valute plaćanja za isporuku prirodnog gasa u zemlje EU i druge zemlje koje su uvele restriktivne mere prema građanima Ruske Federacije i ruskim pravnim licima, na rusku rublju. Izveštaj treba da bude dostavljen 31. marta 2022, a zatim svakog meseca", navodi se u saopštenju, prenose RIA novosti.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i pooštravanja zapadnih sankcija prema Rusiji, sve su glasniji pozivi u Evropi da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa. Tržište je na to reagovalo naglim skokom cena gasa.

Putin je takođe naglasio da će "Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa postojećim ugovorima, jer drži do svoje reputacije pouzdanog dobavljača", dodaje se u tekstu.

Ali, bez obzira na nameru zemalja da smanje zavisnost od ruskog gasa, to neće biti tako lako, posebno imajući u vidu da Rusija poseduje najveće rezerve gasa na svetu, sa udelom od čak 25 odsto.

Povodom gasa, oglasila se i Austrija, čiji su ekonomisti sigurni da bi bojkot ruske nafte i gasa izazvao tešku recesiju. U tom slučaju, šef ekonomskog instituta Wifo, Gabriel Felbermajer, računa na pad od dva do četiri odsto, što bi značilo tešku recesiju u zemlji.

Dodaje da je teško dati detaljnu prognozu, jer pojedini delovi industrije ne bi mogli da funkcionišu bez gasa, a i u poljoprivredi - proizvodnja đubriva zavisi od gasa.

Smanjenje uvoza ruskog gasa za deset odsto smanjilo bi BDP Austrije za 1,1 odsto, dodaje ekonomista instituta IHS, Helmut Hofer.

"Rat u Evropi nas sve čini siromašnijima, a to vidimo kod realnih plata", objasnio je Felbermajer.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova travar sa Romanije

    28. mart 2022 | 16:33

    E tako se to radi ! Bravo doktore hahahahah

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>