• 1

Peskov decidan: Jedno je sigurno, Rusija neće davati gas besplatno

Traže se novi modeli plaćanja ruskog gasa

  • 1
gas, rublja, plaćanje gasa u rubljama Foto: Shutterstock

Sada se razrađuju modaliteti plaćanja ruskog gasa u rubljama, ali sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da Rusija definitivno neće isporučivati gas besplatno, rekao je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Ruske Federacije.

"Proces nabavke je veoma, veoma komplikovan. Ovo nije kupovina nekog proizvoda u prodavnici u kojoj kupujete i plaćate na kasi, dakle, ovo je isporuka, plaćanje, balansiranje, ovo je proces koji se proteže tokom vremena. Sada svi modaliteti se samo razrađuju“, rekao je Peskov novinarima.

On je precizirao da se o tom pitanju razgovara između resora, sa Gaspromom.

"A onda će biti određen jasan vremenski okvir“, dodao je portparol Kremlja.

Na pitanje šta bi Moskva uradila ako bi Evropa odbila da plati u rubljama, Peskov je rekao: „Mi ćemo rešavati probleme čim se budu pojavili".

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je naložio Kabinetu ministara, Centralnoj banci Ruske Federacije i Gaspromu da do 31. marta sprovedu mere za promenu valute plaćanja za isporuku gasa zemljama EU i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mere.

Kupci ruskog gasa formirali su različite stavove o konverziji obračuna u rublje. Nemački kancelar Olaf Šolc primetio je da su u ugovorima naznačene i druge valute, „uglavnom evro i dolar“.

Predstavnik nemačkog Ministarstva ekonomije Robert Severin naglasio je da su uvoznici dužni da garantuju poštovanje ugovora. Italijanski premijer Mario Dragi nazvao je kršenjem ugovora prebacivanje obračuna u rublje. A potpredsednik moldavske vlade Andrej Spinu rekao je da ruski uslovi neće ni na koji način uticati na Moldaviju, pošto ugovor između Moldovagaza i Gasproma već predviđa plaćanje u ovoj valuti.

Istovremeno, rusko Ministarstvo finansija očekuje da će se zapadni partneri prilagoditi odluci da pređu u rublje i shvatiti da ruska valuta nije ništa manje pouzdana od drugih.

Rusija je najveći izvoznik gasa u Evropu, snabdevajući oko 40% energetskih resursa koji se troše u regionu.

Video: Smeju li Bugari da prekinu transport gasa? Bajatović kaže da neće biti rubljizacije plaćanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 321...

    28. mart 2022 | 13:12

    Prvo u red za rublje, dva po dva, ne može preko reda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>