• 0

Beskamatni poljoprivredni krediti ove godine u deset banaka

Ova vest obradovala je mnoge poljoprivredne proizvođače

  • 0
Traktor Foto: Profimedia/Alamy

Kako bi se zaštitio i unapredio položaj poljoprivrednika, zajedničkom saradnjom poljoprovrednih udruženja i nadležnog ministarstva, dogovoreno je da od febrauara ove godine poljoprivredni proizvođači mogu da podignu beskamatni poljoprivredni kredit u 10 banaka u Srbiji.

Ko sve ima pravo na beskamatni kredit

Svi oni koji žele da nabave životinje, kupe seme, sadni materijal i sredstva za zaštitu bilja, nabave hranu za životinje, ulože u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu ili kupe đubrivo idealni su kandidati za beskamatni poljoprivredni kredit. Rok otplate je 3 godine. Pravo na njega ima fizičko lice koje je nosilac poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, pravno lice kao zemljoradnička zadruga sa najmanje 5 članova, mikro ili malo pravno lice. Poljoprivredni kredit mnogi će iskoristiti za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a kada se već pripremaju za proleće, mnogi razmišljaju i o drugim stvarima.

Koliki je iznos kredita

U zavisnosti od toga da li zahtev za beskamatni poljoprivredni kredit podnosi fizičko ili pravno lice, zavisi i suma koja je dostupna. Tako na primer u jednoj banci fizičko lice koje je nosilac poljoprivrednog gazdinstva i preduzetnik može da dobije kredit u iznosu do 6 miliona dinara. Sa druge strane, pravno lice može da računa na kreditnu podršku u tri puta višem iznosu, preciznije, može da računa na kredit do 18 miliona dinara. Povoljna stvar je što se može koristiti više kredita za različite svrhe, ali je važno da se ne prekorači maksimalni iznos. To plastično znači, da je moguće ako ste fizičko lice uzeti kredit od 3 miliona za mehanizaciju i 3 miliona za nabavku stoke.

Zaštitne naočare za bezbednu poljoprivredu

Iako ne spada u domen poljoprivredne mehanizacije, mnogi poljoprivrednici proleće vole da dočekaju spremni, pa tako osim o opremanju poljoprivrednog gazdinstva razmišljaju o opremanju gazdinstva uopšte. Oni koji raspolažu mašinama kao što su traktori, kombajni, žetelice vrlo dobro znaju da baš onda kada su im najpotrebnije mogu da zakažu. Zbog toga je važno da uvek pri ruci imaju alat kao prvu pomoć. I ne samo alat već im je važno da budu bezbedni. Tako ako na primer koriste aparate za varenje nekog metalnog dela mašine, trebalo bi da imaju zaštitne naočare. Iako zaštitne naočare ne iziskuju mnogo ulaganja, pojedini izbegavaju da ih imaju u svojoj radionici. One su veoma korisne ne samo prilikom varenja, već i tokom obavljanja drugih poslova koje poljoprivrednike dovode u opasnost, kao što je rad sa otrovima, prilikom prskanja, tokom podizanja velike prašine i drugo. Zaštitne naočare tada mogu biti od velike koristti.

Aparati za varenje-prva pomoć za pokvarene mašine

Kao što rekosmo zaštitne naočare su naročito potrebne tokom korišćenja aparata za varenje. Svaki iskusan poljoprivrednik u svojoj radionici poseduje ono što se zove prva pomoć od alata. Kako se poljoprivredni alati uglavnom sastoje od metala, ručni, ali i oni koji su deo mašina, važno je znati kako ih osposobiti ukoliko se pokidaju ili pokvare. Tu na scenu stupaju aparati za varenje, koji svakom poljoprivredniku mogu pomoći da osposobi mašine i alate za rad. Kako ne bi svakog časa trčkali po majstora, većina poljoprivrednika se obučila i za poslove zavarivanja. Tako štede sebi vreme, koje mnogo znači u poljoprivrednoj proizvodnji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>