• 3

Šta se dešava sa naftom danas: Američke zalihe manje, oglasilo se i naše ministarstvo

Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, dodaje se iz resornog ministarstva

  • 3
Nafta, rafinerija, privreda

Foto: Shutterstock

Cene nafte su danas porasle, nadoknadivši gubitke zabeležene u utorak, pošto je Američki institut za naftu (API) procenio da su zalihe tog energenta u SAD opale za još 3,0 miliona barela prošle nedelje.

Međunarodno referentna nafta, Brent, trguje se za 112,7 dolara po barelu, ili za 2,20 posto skuplje nego na zatvaranju u utorak, prema poslednjim raspoloživim podacima objavljenim u 9:14 časova po našem vremenu na portalu oilprice.com, koji prati cene u realnom vremenu. Cena američke sirove nafte WTI je porasla za 2,48 procenata, na 106,8 dolara za barel.

Američka proizvodnja sirove nafte se za sedam nedelja nije pomerila sa nivoa od 11,6 miliona barela dnevno, što je i dalje za 1,5 miliona barela dnevno manje u odnosu na pretpandemijski nivo, navodi se.

Prema najnovijem izveštaju API-ja, zalihe benzina u SAD su smanjene na 1,357 miliona barela u nedelji zaključno sa 25. martom, nakon što su prethodne sedmice opale za 626,000 barela. Zalihe naftnih destilata su potonule za 215.000 barela za nedelju dana, posle pada za 826.000 barela prethodne sedmice.

U američkom naftnom čvorištu Kušing, u Oklahomi, zalihe sirove nafte su, prema proceni API-ja, potonule za 1,06 miliona barela u minuloj sedmici, a od početka ove godine su opale za oko 80 miliona barela u odnosu na nivo na početku 2021. i za oko 23 miliona barela nego na početku 2020.

A vezano za same probleme s naftom, koji pojačano datiraju od 24. februara, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije saopštilo je danas da se "razrađuju varijante za slučaj prekida isporuka nafte NIS-u Jadranskim naftovodom (JANAF)".

nafta i gas

Foto: Freepik

Kako je navedeno, "obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo energetike, koje analizira sve varijante i rešenja za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte JANAF-om".

Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, dodaje se, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata - putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke, kažu u ministarstvu.

Takođe, sagledavaju se efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    30. mart 2022 | 10:43

    Prase se ne tovi uoči Božića, kaže naš narod!

  • perokoji

    30. mart 2022 | 19:11

    neće vam hrvati zatvorit dotok nafte već eu i sankcije prema rusiji

  • Map

    30. mart 2022 | 12:16

    Normalo da ce nam hrvati zatvoriti naftovod i sirova nafta nece dolaziti a nekad je NIS izmisljao da se zamezao Dunav pa da je mali vodostaj sve sa ciljom da derivati poskupe a i iscrpili nasu naftu a sad opet plasticne kuvane boce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>