• 0

Živojin je morao da obustavi posao: Građevinarstvo u Austriji i Nemačkoj u teškim problemima

Građevinske firme više ne prihvataju nikakve rokove, jer se ne zna kada će dobiti isporučen potreban građevinski materijal

  • 0
Bager, građevinsko zemljište, građevina

Foto: Shutterstock

Rat u Ukrajini izazvao je velike probleme po građevinare u Austriji i Nemačkoj, koji su suočeni sa nedostatkom građevinskog materijala i njegovim stalnim poskupljenjem zbog čega mogu stati građevinski radovi, a taj problem ne pogađa sve građevinske firme, nezavisno od veličine, pa i srpske preduzetnike.

Udruženja građevinara u Austriji usvojila su zajedničku rezoluciju u kojoj zahtevaju efektivne mere vlade za rešavanje problema u ovoj privrednoj grani. Tako traže da javni i privatni nalogodavci građevinskih poslova omoguće sklapanje novih ugovora sa promenljivim cenama.

Već sada su mnoge građevinske kompanije, i pored punih knjiga dogovorenih poslova, prijavile zaposlene Servisu za zapošljavanje (AMS) zbog pretećeg ostanka bez posla.

Živojin Trifunović, vlasnik građevinske firme "Baulexx&Montage", koji gradi u Austriji i Nemačkoj suočen je sa problemima nedostatka građevinskog materijala, zbog čega je već obustavio realizaciju novih projekata, prenosi Tanjug.

"Suočeni smo sa poteškoćama da nema građevinskog materijala. U Austriji i Nemačkoj nedostaje čelik, to jest može se i dalje naći, ali na mnogo teži način, obilaskom velikog broja proizvođača. Sada je neophodno obići tri, četiri, pet proizvođača da se dobije količina čelika koja je potrebna za gradnju planiranog objekta. Isto tako postoji problem sa Rigips profilima, staklenom vunom, stiroporom, ali i ekserima i šrafovima", objasnio je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima rukovodstvo firmi sada više ne može da se osloni na dosadašnje partnere u nabavci građevinskog materijala, već mora, u potrazi za raspoloživom količinom, mnogo vremena ulagati u kontaktiranju drugih firmi.

Trifunović kaže da se, kada se nađe građevinski materijal, često na isporuku mora dugo čekati.

"Za sada nismo morali obustaviti započete projekte, ali kasnimo sa gradnjom. Isto tako na samom početku kasnimo i sa novim projektima", ukazao je on.

Vairioci u Arhimod fabrici

Foto: Nikola Anđić

Trifunović ističe da postoji veliki problem oko cena građevinskog materijala, zbog čega sada ponudu koju daje za izgradnju nekog objekta važi samo tri dana.

"Za projekte koji treba hitno da se pokrenu sada nema više ugovora sa fiksnom cenom, već samo sa cenom koja se na kraju ponovo razmatra, i nalogodavac mora doplatiti razliku nastalu na osnovu skoka cene građevinskog materijala", dodao je on.

Takođe kaže da građevinske firme više ne prihvataju nikakve rokove, jer se ne zna kada će dobiti isporučen potreban građevinski materijal.

Pored toga problem predstavlja i transport materijala, jer su se prevoznici ugovor obavezali na fiksne cene, a sada je drastično skočila cena goriva, pa im se posao više ne isplati.

Video: Ferdinand Kren najveći čačanski neimar u 19. veku: Kulturno dobro čuva se u centru grada na Moravi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>