• 2

Inflacija u Srbiji porasla 9,1 odsto, u Nemačkoj dostigla rekordni nivo

Rastuće cene energenata usled ukrajinske krize značajno su poskupele život u Nemačkoj, dok je kod nas najviše skočila cena opreme za stan i tekuće održavanje

  • 2
Inflacija hrana prehrambena industrija rast cena Foto-ilustracija: Shutterstock

Inflacija u Srbiji je porasla u martu 2022. godine za 0,8 posto u odnosu na februar, dok u odnosu na isti mesec 2021. godine beleži rast od 9,1 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene su u martu, u poređenju sa decembrom 2021, u proseku povećane za 2,8 procenata. Na mesečnom nivou, u martu su najviše porasle cene opreme za stan i tekuće održavanje, za 1,7 posto, transport je poskupeo za 1,5%, hrana i bezalkoholna pića i restorani i hoteli za po 1,1 posto, te stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i zdravlje - za po 0,9 procenata.

Cene alkoholnih pića i duvana su povećane za 0,3 odsto, a komunikacije za 0,1 posto. Pad cena zabeležen je kod rekreacije i kulture za 0,9 procenata i odeće i obuće za 0,2 posto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

U Nemačkoj, s druge strane, rastuće cene energenata usled ukrajinske krize značajno su poskupele život u Nemačkoj, koja je suočena sa rekordnom inflacijom.

Inflacija je u martu dostigla nivo od 7,3 odsto, što je najviši nivo od 1981. godine, saopštio je Statistički zavod Nemačke.

Poslednji put slična inflacija zabeležena je u jesen 1981. godine, kao posledica Zalivskog rata, kada su zbog rata između Iraka i Irana skočile cene nafte. Energenti su u Nemačkoj u martu poskupeli za 39,5 odsto. Najveći rast od čak 144% u odnosu na prošlu godinu - beleži cena lož ulja.

Podsećamo vas i na priču naše dopisnice iz Nemačke, o tome kakvo je stanje u tamošnjim marketima.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gospodja

    13. april 2022 | 06:34

    Bogami ja sam moju tarifu na vreme digla.

  • Aha

    13. april 2022 | 07:30

    Nisam ni znao da su nemci toliko zaostali. Na lož ulje sam se grejao 70-ih godina prošlog veka. Gde su im "zeleni" da protestuju radi zagadjenja?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>