• 1

Devizne rezerve smanjene na 14 mlrd evra, uvoznici energenata najviše tražili

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu prodala do sada najviši iznos od 1,17 milijardi evra, dok je od početka godine neto prodala 2,11 milijardi evra

  • 1
Novac evri Traženje investitora! Na nekoj od brojih platformi za grupno finansiranja, pronađite veliki broj manjih investitora, ljudi koji su spremni da vam pomognu u ostvarivanju ideje. Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju marta 14,29 milijardi evra i niže su za 1,26 milijardi nego na kraju prethodnog meseca, objavila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 131 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta su iznosile 11,57 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca su niže za 1,37 milijardi.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u martu 2022. u najvećoj meri su uticale aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (1,16 milijardi evra) koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu.

Pored toga, na smanjenje deviznih rezervi delovali su i - neto razduženje države po osnovu kredita (161,6 miliona evra) i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 45,3 miliona evra).

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka (89,2 miliona evra), kao i upravljanja deviznim rezervama, donacija, deviznih državnih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu i ostalim osnovima (ukupno neto 24,1 miliona evra).

Neto tržišni efekti su u martu bili negativni u iznosu od 11,6 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 522,5 miliona evra i bio je za 51,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,62 milijarde evra.

Dinar je u martu, kao i od početka ove godine, blago nominalno oslabio prema evru, (za 0,1 posto. Pri tome, NBS tokom proteklih šest meseci, od oktobra 2021, snažno deluje na domaćem deviznom tržištu, kako bi očuvala neophodnu relativnu stabilnost deviznog kursa u uslovima nezapamćene globalne neizvesnosti.

U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu prodala do sada najviši iznos od 1,17 milijardi evra, dok je od početka godine neto prodala 2,11 milijardi evra.

Snažne deprecijacijske pritiske, koji su od oktobra 2021. do februara 2022. godine uglavnom bili vođeni izuzetno visokom deviznom tražnjom uvoznika energenata i pojačanom globalnom neizvesnošću oko krize u Ukrajini, u martu je znatno povećala nezapamćena i bezrazložna panična tražnja građana za efektivnim stranim novcem.

Posmatrano u prethodnih šest meseci, neto tražnja za devizama najvećih uvoznika energenata iznosila je 2,14 milijardi evra i činila je gotovo 90 posto neto tražnje za devizama svih rezidentnih kompanija.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>