• 1

Putin: Možemo lako da preusmerimo izvoz svojih ogromnih energetskih resursa

Šef ruske države je naveo da se realizacija projekata na ruskom Arktiku ne sme odlagati zbog sankcija, već naprotiv...

  • 1
Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

- Rusija može lako da preusmeri izvoz svojih ogromnih energetskih resursa sa Zapada u zemlje kojima su oni zaista potrebni i da istovremeno poveća domaću potrošnju nafte, gasa i uglja - izjavio je danas predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin.

- Što se tiče ruske nafte, uglja i gasa, možemo da povećamo njihovu potrošnju na domaćem tržištu, da pojačamo prehrambenu prerađivačku industriju, kao i da povećamo isporuke energenata u druge delove sveta, gde su oni zaista potrebni - dodao je Putin, na sastanku posvećenom pitanjima razvoja ruske arktičke zone, prenosi Tas s.

Šef ruske države je naveo da se realizacija projekata na ruskom Arktiku ne sme odlagati zbog sankcija, već naprotiv, da se stepen njihove implementacije mora pojačati.

- Sada, uzimajući u obzir sve vrste spoljnih ograničenja i sankcione pritiske, posebna pažnja se mora posvetiti svim projektima i planovima koji se odnose na Arktik. Ne treba ih odlagati već, naprotiv, na pokušaje sputavanja našeg razvoja moramo odgovoriti maksimalnim povećanjem tempa rada kako na realizaciji tekućih, tako i predstojećih zadataka - poručio je on.

Kako je objasnio, to se pre svega odnosi na socijalnu sferu, ističući da pitanja koja su najosetljivija za narod uvek moraju ostati u centu pažnje vlasti.

- A u ekstremnim uslovima na Arktiku, to znači da govorimo o zdravlju, bezbednosti ljudi, o očuvanju života čitavih gradova i naselja - naveo je dalje ruski predsednik.

On je naglasio da je rešavanje društvenih, ekonomskih, infrastrukturnih zadataka na severnim ruslik teritorijama i realizacija velikih investicionih projekata tamo - bila i ostaje prioritet za ruske vlasti.

Ukazao je na to da stotine hiljada ruskih državljana živi i radi u arktičkim regijama "gde su koncentrisana skoro sva važna područja nacionalne bezbednosti" - ekološka, resursna, vojno-politička i tehnološka.

Ruski lider je napomenuo da je jedan broj transportnih i logističkih lanaca trenutno poremećen zbog delovanja "neprijateljskih država" i da su pojedine strane kompanije prestale da ispunjavaju svoje ugovorne obaveze ili to rade samo delimično.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    13. april 2022 | 16:12

    Do kraja leta uzimaj im pare od gasa i nafte i kada krene zima taman sve resurse preusmeriti u Afriku,Aziju ,kinu južnu Ameriku i u prijateljske zemlje a ostalim članicama američkog nato/a zavrnuti gas pa da vidimo da li će biti smrzavanja tokom zime i kako će im privreda i sve ostalo funkcionisati.Kada se to desi,kada Amerika bude isporučivala svoj 5 puta skuplji gas da vidimo kako će da bukte protesti širom Evrope i kako.m će te moliti ruse za oproštaj i svi ćete povući sankcije protiv Rusa ..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>