• 9
 ≫ 

Telegraf Biznis na licu mesta: Praćenje poreskih obveznika u realnom vremenu

 ≫ 

Provera fiskalnog računa preko sistema za proveru je moguća 10 godina nakon datuma izdavanja fiskalnog računa

  • 9
Poreska Uprava, Novi kontrolni centar Foto: Nikola Tomić

Ministar finansija Siniša Mali obišao je danas u Beogradu novi kontrolni centar Poreske uprave, iz kojeg će se pratiti poslovanje poreskih obveznika u novom sistemu e-fiskalizacije.

Izrazio je lično zadovoljstvo što sve, kako kaže, funkcioniše sjajno i što se promet i izdavanje fiskalnih računa može pratiti u realnom vremenom - onlajn.

Telegraf Biznis je bio na licu mesta, gde smo mogli da se uverimo kako Poreska uprava može da prati saldo prodaje i izdavanje računa: moguće je filtrirati podatke, kako bi se suzila pretraga, prema gradovima, opštinama, delatnostima.

Na mapi su narandžastom bojom označeni objekti koji su ušli u proces fiskalizacije, a plavom - oni koji tek treba da pristupe novom sistemu. Podsećamo, krajnji rok za prelazak na e-fiskalizaciju je 1. maj tekuće godine.

- Može da se prati situacija po gradovima, u pojedinim ulicama, blokovima zgrada. Dakle, sada Poreska uprava dobija dovoljno informacija, kako bi ciljano radila terensku proveru i svoj rad učinila efikasnijim i boljim, naravno i da naplata poreza bude bolja - dodao je.

Mali je u jednom momentu priložio i svoj fiskalni račun, kako bi se videlo da li je objekat gde je pazario hranu - u sistemu. U ovom slučaju, račun je bio ispravan.

Kako da proverite?

Provera fiskalnog računa preko sistema za proveru je moguća 10 godina nakon datuma izdavanja fiskalnog računa. Proveru je moguće sprovesti više od jednom i na više od jednog načina. Za proveru fiskalnog računa neophodna je internet veza i odgovarajući uređaj koji omogućava skeniranje QR koda i/ili pristupanje hiperlinku, navodi se na sajtu Poreske Uprave.

- Cela Srbija se vidi kao na dlanu, svi poreski obveznici i njihov promet se vidi u realnom vremenu. Upravo je to ono što smo želeli da postignemo, kako bismo uveli red u fiskalizaciju - rekao je Mali.

Kaže i da se za novi sistem do sada prijavilo 140.000 obveznika, sa 200.000 maloprodajnih objekata odnosno lokacija.

- Isplaćene su subvencije za sve zahteve koji su stigli a to je oko 130.000 obveznika koji su dobili po 100 evra po maloprodajnom objektu i 100 po fiskalnom uređaju - rekao je ministar.

Zajedno sa njim, ostalim saradnicima i medijima, događaju je prisustvovala i direktorka Poreske uprave Srbije, Dragana Marković.

Ona je istakla da je "ovim centrom Srbija dobila moćan alat koji omogućava napredniju analizu rizika i gde će inspektori u kancelarijama imati potpuni uvid u dešavanja na prodajnim objektima širom Srbije".

- Nakon toga se rade razne analize i inspektori će ići u ciljane kontrole sa velikim brojem informacija o poreskom obvezniku i prodajnom mestu koje je predmet kontrole - rekla je Marković i dodala da se veliki broj obveznika uključio u novu fiskalizaciju i da Poreska uprava dnevno dobije oko dva miliona računa.

Video: Pređite što pre na e-fiskalizaciju, ne čekajte poslednji tren

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    13. april 2022 | 15:06

    Bravo. Ljubisa vodoinstalater ima kasu a Pavle advokat nema.Pravi balans da Ljubisa neogazdi.

  • F fu ta

    13. april 2022 | 15:19

    Godinama unazad jos od Dikica, drzava ne sme advokatima da uvede kase. Zato sto je Advokatska komora Srbije jaca od drzave.

  • Cobi

    13. april 2022 | 15:59

    A advokati, jesu li oni obuhvaćeni fiskalizacijom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>