• 0

Menjačnica mora da istakne da je kažnjena i da strane valute proda banci: Ovo je nova odluka

Dokaze o izvršenju obaveza ovlašćeni menjač dužan je da pismeno dostavi Narodnoj banci Srbije odmah po tom izvršenju, piše u Odluci u koju je naš portal imao uvid

  • 0
Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari

Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Otkako je Narodna banka Srbije pojačala kontrolu menjačnica, privremeno su zatvorena 132 objekta. Kako u NBS kažu, ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima oduzeto im je privremeno, ali ako se ogluše o odredbe, zatvaranje postaje trajno.

Do ovakve odluke došlo je pošto je NBS obavila kontrolu više menjačnica zbog navoda da su prodavale evro po većem kursu.

Prema propisu, menjačnice idu pod ključ do 30 radnih dana ako ovlašćeni menjač ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova, odnosno postupe suprotno odredbama zakona ili propisa. Ako se i posle toga ponovo utvrde nepravilnosti, NBS donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim njegovim menjačkim mestima.

U međuvremenu, izmenjena je odluka, pa tako sada piše da je "ovlašćeni menjač dužan da odmah po prijemu rešenja, to rešenje istakne na vidno mesto na svim menjačkim mestima, kao i da sav efektivni strani novac koji se nalazi na tim menjačkim mestima proda banci, odnosno bankama s kojima ima zaključen ugovor, a da dinare dobijene tom prodajom i gotovinu u dinarima uplati na svoj tekući račun.

Dokaze o izvršenju obaveza ovlašćeni menjač dužan je da pismeno dostavi Narodnoj banci Srbije odmah po tom izvršenju, piše u Odluci u koju je naš portal imao uvid. Dalje piše da ako ovlašćeni menjač ne izvrši najmanje jednu obavezu, Narodna banka Srbije donosi rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova za kontrolisano menjačko mesto ili za sva menjačka mesta.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>