• 8

Dobio plac za 18 evra po kvadratu na najlepšem delu obale: Crnogorski biznis Olega Deripaske u gubicima

”Overseas assets management” je od kotorske opštine 2010. dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta

  • 8
Oleg Deripaska Foto: Profimedia/TASS/Alexander Shcherbak

Podgorička kompanija “Overseas assets management” ruskog milijardera Olega Deripaske lani je poslovala u minusu od 605 hiljada evra, čime je ukupan gubitak povećan na 4,6 miliona.

To pokazuje finansijski iskaz koji je predat Upravi prihoda i carina, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Deripaska, koji se našao na udaru Evropske unije, a koja je, kao i britanska Vlada, uvela sanakcije aluminijumskom milijarderu, vlasnik je raskošnog letnjikovca na rtu Platamuni, koji godinama unazad posluje kao turistički kompleks za goste sa dubokim džepom.

Za razliku od prošle godine, Deripaskina kompanija je 2020. ostvarila profit od 1,6 miliona evra. Kako stoji u poslednjem finansijskom izveštaju, vrednost imovine firme sada je procenjena na 27,6 miliona, ili milion evra manje nego što je bila 2020.

Na računima i na blagajni kompanija ima 2,2 miliona evra, a dugoročne obaveze su 35 miliona evra.

Firma je 2019. imala pozitivan rezultat od 337 hiljada evra, ali je 2018. ostvaren minus od milion i po evra, 2017. minus je bio 1,7 miliona evra, a godinu pre toga 1,3 miliona evra.

Sada se kao osnivač u Centralnom registru privrednih subjekata umesto firme “Tangril equites LTD” sa Britanskih devičanskih ostrva, vodi firma “Advante management corp LTD”.

Upravo “Advante management corp”, kako stoji u katastarskoj evidneciji, drži 50 hiljada kvadrata na Platamunima na kojima je izgrađen rezidencijalani kompleks vila, pod hipotekom na iznos od 39 miliona dolara.

Letnjikovac objedinjuje centralne, mermerom obložene, dve spojene palate koje se prostiru na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata.

”Overseas assets management” je od kotorske opštine 2010. dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbeđenje.

Do lepog “parčeta” obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 evra, ili svega 18 evra po kvadratu zemlje na samoj "peni od mora". Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, osim letnjikovca, kako se ranije objavljivalo, planirao je izgradnju celog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata preko druge firme “K.P.M. limited”, koju su mediji povezavali takođe sa ruskim oligarhom. Firma je kupila zemlju u zeleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna od kotorske Opštine.

Kompanija “K.P.M. Limited” je takođe promenila osnivača, kao i “Overseas assets management”.

Te dve kompanije, koje navodno kontroliše Deripaska, vlasnice su velikog zemljišnog kompleksa, dela obale od čak 550 hiljada kvadrata.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    16. april 2022 | 10:00

    Verovali ili ne jedna fantomska firma iz N. Bgda uporno pokusava se domogne place u srcu Vracara po ceni supe od 19m2 - HA HA HA ...!!!

  • dago 1

    16. april 2022 | 14:09

    Ne vjerujem ja da on posluje sa minusom. Minus je na papiru samo

  • Rastko

    16. april 2022 | 10:05

    Ni sarane nisu skupe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>