• 2
 ≫ 

Kralj aluminijuma, poznat balkanskoj javnosti nova je meta: Oleg Deripaska na crnoj listi EU

 ≫ 

Ne očekuje se da će EU pogoditi izvoz ruske nafte u sadašnjoj rundi sankcija

  • 2
Oleg Deripaska Foto: Tanjug/AP

EU je spremna da na listu sankcija doda ruske rukovodioce koji su poznati i ovdašnjoj javnosti. Na udaru su šef Sberbanke Herman Gref i aluminijumski oligarh Oleg Deripaska.

EU danas raspravlja o dodavanju Hermana Grefa, šefa ruske Sberbanke, i oligarha Olega Deripaske (poznat kao kralj aluminijuma) na svoju listu sankcija, jer nastoji da stegne šraf na ruska preduzeća nakon invazije na Ukrajinu.

Aleksandar Šuljgin, šef ruske platforme za e-trgovinu Ozon, Boris Rotenberg, jedan od najbližih poslovnih saradnika predsednika Vladimira Putina i Said Kerimov, koji kontroliše najvećeg ruskog rudara zlata Polius, takođe će biti stavljeni na listu, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je FT imao uvid.

Dve Putinove ćerke takođe će biti dodate na listu od strane bloka ako to odobre ambasadori EU. Lista nije konačna i još uvek bi mogla da se promeni pre stupanja na snagu.

EU pojačava svoje sankcije ciljajući na uvoz ruskog uglja i proširujući svoja ograničenja na bankarski sektor zemlje dok odgovara na optužbe o zločinima koje je počinila ruska vojska u Ukrajini, uključujući i grad Buča u blizini Kijeva.

Očekuje se da će poslednja runda mera takođe uključiti zabranu izvoza u vrednosti od 10 milijardi evra u oblastima uključujući računare i napredne poluprovodnike i zabranu u vrednosti od 5,5 milijardi evra, za proizvode uključujući drvo, cement, morsku hranu i alkoholna pića.

Ne očekuje se da će EU pogoditi izvoz ruske nafte u sadašnjoj rundi sankcija, ali zvaničnici razgovaraju o načinima uključivanja ovog sektora u buduće runde kazni.

Deripaska, koji je kontrolisao najvećeg ruskog proizvođača aluminijuma Rusal pre nego što su ga američke sankcije 2018. primorale da smanji svoj udeo u kompaniji, uključen je na nacrt liste ali se dovodi u pitanje njegovo vlasništvo nad određenim brojem kompanija za proizvodnju oružja za koje EU tvrdi da su isporučivale oružje korišćeno u invaziji.

Rotenberg, finski državljanin, stekao je bogatstvo zahvaljujući tenderima i ugovorima sa naftnim i gasnim kompanijama koje kontroliše država. On i njegov nećak Igor biće stavljeni pod sankcije zbog bliskih veza sa Putinom. Arkadij Rotenberg, Borisov brat, već je pod sankcijama.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dare

    6. april 2022 | 12:22

    A dobar vam zapad kad se treba bogatiti,bagro okupatorska.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>