• 25
 ≫ 

Novi sastanak sa pijačnim prodavcima za nedelju dana: Ko od njih zapravo mora da ima e-kasu?

 ≫ 

"Jutros, kada smo ulazili, bili smo umereni optimisti, a sada nakon sastanka možemo da kažemo da je doza optimizma veća"

  • 25
kasa fiskalna pijaca

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević, Nikola Tomić

Pijačni prodavci, nezadovoljni zbog uvođenja elektronske fiskalizacije, razgovarali su sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i nakon sastanka preneli novinarima da su "optimističniji nego što su bili" i da neće biti novih blokada grada.

Predsednik Udruženja pijačnih prodavaca Srđan Praštalo rekao je da je predsednik pokazao otvorenost da sasluša njihove pobleme, dodajući da su mu preneli, kako kaže, "nove pojedinosti problema" sa kojima su suočeni.

"Jutros, kada smo ulazili, bili smo umereni optimisti, a sada nakon sastanka možemo da kažemo da je doza optimizma veća", rekao je Praštalo.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da predsednik Vučić sa saradnicima razgovara o informacijama koje je dobio, nakon čega će se ponovo sastati sa prodavcima za oko nedelju dana.

Praštalo je rekao i da novih blokada grada neće biti, jer bi to bilo kranje nepošteno sa njihove strane. Dodao je da su predsedniku objasnili da bi se, kako oni smatraju "drastičan korak" - elektronska fiskalizacija, negativno odrazila na oko 100.000 ljudi koji se bave ovim poslom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, za pomoć se nisu obratili nikome od nadležnih, već je njihova odluka bila da razgovaraju sa predsednikom.

Pijačni prodavci su protestovali u sredu u Beogradu, što je izazvalo kolaps u saobraćaju tokom celog dana.

Oni traže da budu izuzeti od nove elektronske fiskalizacije, koja predviđa da od 1. maja moraju da imaju fiskalne kase i izdaju račune, te da dobiju status pijačnog prodavca i da im se omogući da rade kao paušalci.

Ministar finansija Siniša Mali komentarišući proteste,  rekao je da ko se bavi maloprodajom, mora da ima fiskalni račun.

- Što se tiče toga, treba razlikovati one koji prodaju voće i povrće koje su sami proizveli, odnosno individualne poljoprivredne proizvođače koji nisu predmet e-fiskalizacije i oni po zakonu ne treba da imaju svoju fiskalnu kasu. Oni koji treba da uvedu fiskalnu kasu na pijačnim tezgama i u radnjama na pijaci, jesu oni koji prodaju robu široke potrošnje - rekao je ministar finansija, Siniša Mali.

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

Pročitajte 13 pitanja i odgovora o novom sistemu. 

Video: Protest pijačnih prodavaca, neće fiskalne kase

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    16. april 2022 | 13:44

    ZNACI NEKOME JE DOZVOLJENO DA SVERCOVANU ROBU LEGALNO PRODAJU NA PIJACI U PROTIVNOM ZATVORICE SAOBRACAJ.

  • Vlada

    16. april 2022 | 14:27

    A advokati ? Njih više ne smete ni da spomenute?

  • Vodolijax

    16. april 2022 | 13:35

    ........ako im se ne isplati tezga sa kasom neka izvole u fabriku ....ako im se dozvoli bez kase onda i mi hoćemo bruto a ne neto platu.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>